Добробит кафе: Три шољице кафе дневно најбоља доза

У нашој традицији је кафа обичај који је неизоставан за почетак и крај дана али и широм свијета је најпопуларније пиће. Постоје многа истраживања о кафи и како она дијелује на људе.

Поједини тврде да је она веома шетна, док се други заклињу у њене добре стране.

- Реклама -

Најбоља демонстрација утицаја кафе широм свијета догодила надавно у Пекингу, престоници земље чаја Кине, у којем је амерички ланац кафетерија Старбакс отворио своју највећу продавницу.

“Здравствене добробити постоје као што је мањи ризик од смрти због срчаних обољења, можданог удара и мањи ризик од самог развоја болести срца. За такве исходе, максималну корист доносе три до четири шоље кафе дневно”, каже Робин Пули са Универзитета Саутемптон.

Истраживаци са универзитета Саутемптон објаснили су да испијање кафе такође умањује ризик од развоја дијабетеса, болести јетре, деменције и чак неких врста канцера. Изузетак важи за труднице и особе склоне преломима костију. Ипак истичу да је се истраживање односило само на користи кафе, не и свега што иде уз њу. То се не односи на шећер, сируп или бисквити, кекс, колаче и пецива.

Највећа добробит коју су открили била је у борби против болести јетре, истраживачи планирају клиничке тестове о употреби кафе као третмана за цирозу јетре.

На крају ипак уз своју омиљену кафу уживајте, али се трудите да заволие кафу без додатних састојака и пуно шечера. Уравнотежен дневни унос кафе , је сасвим довољан да будете енергични, и да уживајте у свом омиљеном напитку.

 

 

 

 

 

(Слободанка Стевановић/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime