spot_img
spot_img

Kazaljke na satu ove ćemo godine pomjeriti nešto kasnije

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ove godine kazaljke na satu pomjerićemo nešto kasnije nego prijašnjih godina, tačnije 31. marta, kada počinje ljetno računanje vremena. Tu noć spavaćemo sat vremena kraće, a dani će nam biti duži.

Vrijeme se mijenja u 2 sata u noći na 3 sata. Ova promjena ostavlja posljedice na ljudski organizam, posebno kod starijih osoba, što se u prvom redu ogleda u poremećajima spavanja.

Zima kao da je proletjela. Iako stižu nešto hladniji dani, uskoro prelazimo na ljetno računanje vremena. Ove godine kazaljke na satu pomaćemo nešto kasnije nego prijašnjih godina – 31. marta u 2 sata.

Ljetno računanje vremena završiće se 27. oktobra, kada ćemo kazaljke na satu pomaći ponovo unazad. Zanimljivo je da će ovo ljetno računanje vremena biti jedno od najkraćih. Naime, lani smo kazaljke na satu unaprijed pomjerali nekoliko dana ranije, 26. marta. No, to ne znači da je onda ranije počelo zimsko računanje vremena. Naime, kazaljke smo vratili tek 29. oktobra, dakle nekoliko dana kasnije nego što ćemo to učiniti ove godine. Iduće godine ljetno računanje vremena počeće 30. marta, a trajaće do 26. oktobra.

Pomjeranje kazaljki na satu dokazano ostavlja posljedice na ljudski organizam, a najčešća nuspojava su problemi sa spavanjem. Dobro rješenje bilo bi da odemo spavati u isto vrijeme kao što smo išli i prije pomjeranja kazaljki na satu. Ako smo išli spavati u 22 sata, onda tako trebamo činiti i dalje, bez obzira na to što sat pokazuje 23 sata.

Prije nekoliko godina Evropska komisija pokrenula je inicijativu za ukidanjem pomjeranja kazaljki na satu, ali nije zaživjela uprkos tome što su se milioni građana izjasnili za to. Zemlje, naime, nisu mogle usuglasiti stavove o tome žele li zadržati ljetno ili zimsko vrijeme.

 

 

(n1)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img