spot_img
spot_img

Štrajk upozorenja danas održali radnici JP “Komunalno Brčko” i RNU “Radio Brčko”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Danas je jednosatni štrajk upozorenja održan u Javnom preduzeću “Komunalno Brčko”, koje broji oko 500 zasposlenih. U popodnevnim sastima štrajk upozorenja održali su i uposlenici RNU “Radio Brčko”.

Predsjednik Sindikata JP “Komunalno Brčko” Zoran Gajić rekao je da su njihovi zahtjevi u skladu sa zaključcima Sindikata Brčko distrikta, a to su: povećanje plate svim zaposlenim linearno u iznosu od 250 KM, povećanje toplog obroka u iznosu od jedan posto u visini prosječne plate u Brčko distriktu, uvođenje regresa, naknada za prijevoz i konačno usvajanje Opšteg kolektivnog ugovora kojeg u Bosni i Hercegovini još jedino nemaju radnici Brčkog.

Gajić je kazao da će ukoliko budući pregovori sa nadležnima ne urode plodom, štrajk postati generalni, a u preduzeću će raditi samo neophodni nivoi pružanja usluga građanima.

Podršku štrajku upozorenja radnika JP “Komunalno Brčko” dao je i Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta. On je napomenuo da se zahtjevi štrajkača iz JP “Komunalno Brčko” u principu ne razlikuju od ostalih javnih institucija koje su, ili već iskazale svoje nezadovljstvo, ili se u narednim danima spremaju to učiniti putem protesta.

Babić je dodao da su prava brčanskih radnika zagarantovana Zakonom o radu, te pozvao nadležne, Vladu i Skupštinu Brčko distrikta BiH, da pronađu rješenje za izlaz iz ove situacije.

U popodnevnim satima štrajk upozorenja održali su i uposlenici RNU “Radio Brčko”.

Predsjednik Sindikata Radio Brčkog Predrag Kojić kazao je da je ovaj štrajk usmjeren prema poslodavcu, a zahtjevi su: linearno povećanje plate svim zaposlenima u Radiju od 250 KM, isplata jednokratne novčane pomoći u visini jedne prosječne neto plate u Brčko distriktu, uvođenje regresa u visini od 50 posto iznosa prosječne plate u Distriktu, topli obrok u visini od jedan posto prosječne plate u Brčko distriktu, kao i plaćanje troškova prijevoza.

Kojić je napomenuo da su svi ovi radnički zahtjevi već odavno ispunjeni u Republici Srpskoj, tako da je po njemu, došlo vrijeme da se ista radnička prava počnu primjenjivati i u Brčko distriktu BiH.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img