spot_img
spot_img

Поплаве угрозиле десетине домаћинстава у Брчко дистрикту

spot_img
spot_img
spot_img

Киша која данима пада током јучерашњег дана и ноћас угрозила је на десетке домаћинстава у јужном дијелу Брчко дистрикта БиХ усљед излијевања из корита ријека Брке, Зовичице и других мањих рјечица и потока подмајевичког краја.

У насељима Брка и Паланка вода је ушла у близу 100 објеката, а у Репином Брду и Шаторовићима активирала су се два нова клизишта.

Координатор за кризне ситуације у Одјељењу за јавну безбједност Мирсад Хасанбашић потврдио је да је у ноћним и јутарњим сатима дошло до излијевања Брке у насељима Паланка и Брка, а плављене су куће, помоћни објекти, дворишта и приступни путеви.

„Сви капацитети Одјељења за јавну безбједност су у функцији и ми можемо помоћи, али наравна ствар је да не можемо истовремено интервенисати на 50 локација јер смо ограничени да можемо да интервенишемо у сарадњи са грађанима путем дојава. Гледамо приоритетне локације и подручја гдје то тренутно има смисла јер не можемо вршити сада испумпавање воде са неких ширих површина пошто тренутно имамо падавине и процјеђивање земљишта“, појаснио је Хасанбашић.

Повјереница МЗ Брка Хазирета Заић рекла је да је становништво у касним ноћним и раним јутарњим сатима било у прилично критичној ситуацији јер је киша падала непрестано, водостај Брке је растао и у једном моменту дотакао мост, тако да муљ и грање нису могли даље бити ношени воденом стихијом и дошло је до излијевања воде на обје стране ријеке.

„Много је свијета било и све нас је било страх, али ми смо били приправни у руководству МЗ Брка и назвали смо мјештане да се одазову, изађу, припреме, да склоне и спасе што требају и могу уколико би дошло до излијевања воде као 2014. године. Физички нисам успјела да обиђем све поплављене терене у Брки, али сам видјела подручја гдје се вода тренутно задржала и ту имамо поплављених близу 100 објеката сигурно“, напоменула је Заић.

Повјереник МЗ Паланка Емир Лејлић навео је да је синоћ у том насељу била доста тешка ситуација јер се ријека излила око један сат иза поноћи и поплавила један приступни пут и неколико дворишта у околини моста.

„Поплављено је неких десетак домаћинстава, мада у суштини вода никоме није улазила у кућу. Мало више смо имали проблема са оборинским водама које су се слијевале низ брдо и ту је оштећено неколико кућа зато што се излила локална канализација и поплавила људима што подруме, што неке приземне спратове“, казао је Лејлић. Тренутно је у Паланци ситуација стабилна јер је водостај Брке опао око два метра.

Хасанбашић је уз апел грађанима на самозаштиту и самоспашавање, још казао да су се усљед падавина активирала два нова клизишта – у Репином Брду један помоћни објекат се урушио док је један стамбени објекат угрожен, а у Шаторовићима је срушен потпорни зид на приватној парцели с тендецијом угрожавања стамбеног објекта.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img