spot_img
spot_img

Položen kamen temeljac za izgradnju STUDEN Business Center u Brčkom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Danas je u Industrijskoj zoni Brčko distrikta postavljen kamen temeljac za izgradnju STUDEN Business Center čime je ozvaničen početak ove velike investicije.

Kamen temeljac STUDEN Business Center položili su predsjednik Uprave STUDEN & CO Holdinga Ilija Studen, ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartmann, supervizor za Brčko distrikt Jonathan Mennuti, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić. Nakon ozvaničenja radova u Industrijskoj zoni upriličena je prezentacija kompletnog projekta STUDEN Business Center i povezanih budućih aktivnosti STUDEN & CO Holdinga.

Izgradnja STUDEN Business Centra predstavlja realizaciju prve faze memoranduma o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta i STUDEN & CO Holdinga. STUDEN Business Center će biti najveća industrijska zona u Brčko distriktu i ujedno prva slobodna trgovinska zona na ovom području. Centar će biti građen na 35 hektara zemljišta, a ukupna ulaganja za sve četiri faze ove investicije iznosiće preko 250 miliona KM.

„Od 2002. godine kada smo započeli prve investicije u Brčko distriktu, pa sve do danas kada smo položili kamen temeljac za STUDEN Business Center, konstantano radimo na proširenju poslovanja naše Grupe. Vjerujemo u uspjeh ove investicije i nadamo se da će ona biti samo početak velikih zajedničkih poslovnih poduhvata koji će imati za cilj razvoj ovog podneblja“, izjavio je gospodin Studen prilikom polaganja kamena temeljca STUDEN Business Center.

Gradonačelnik Esed Kadrić je kazao da je ovim činom ozvaničen početak izgradnje Biznis centra kao i izgradnje nove perspektive za Distrikt i građane koji žive u ovoj zajednici.

„Danas svjedočimo praktičnom ostvarenju rezultata rada i napora koje je Vlada Distrikta uložila. Zaista smo vrijedno administrativno radili kako bi stvorili pretpostavke da se počne s izgradnjom prve slobodne ekonomske zone u Distriktu u organizaciji kompanije STUDEN. Ovo je zona nove perspektive za Distrikt i građane koji žive u ovoj zajednici i ovo sada stvara novu paradigmu jednog uspješnog razvoja, jednog naprednog grada i zajednice koja će biti u mogućnosti da stvori dobre pretpostavke svojim građanima za kvalitetan život na ovim prostorima“, kazao je gradonačelnik Kadrić.

Zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić je naglasio da je polaganje kamena temeljca dokaz da administracija Distrikta ima mehanizme i instrumente da na vrijeme izda sve dozvole koje su potrebne za važan kapitalni projekt.

„Nadam da će ova privredna zona spriječiti odlazak ljudi, ali i omogućiti i povratak jednog dijela naših ljudi koji su već napustili ove krajeve jer prema najavama poslova i plaća koje će biti ovdje trebali bi biti motivirajući čin za povratak onih koji su napustili ovu zajednicu“, kazao je Domić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da je sve počelo 2019. godine kada je potpisan memorandumu o razumijevanja između Vlade Distrikta i STUDEN&Co Holding grupacije.

„Ovaj projekat mislim da će služiti kao pozivnica, odnosno poziv drugim investitorima da na tragu ove invensticije dođu u Brčko i pokušaju da realizuju svoje poslovne ideje u saradnji s lokalnom administracijom. Sigurno je da ćemo se i kroz zakonodavnu aktivnost truditi da dalje doprinosimo stvaranju jednog dobrog poslovnog ambijenta“, kazao je Milić.

Supervizor za Brčko distrikt Džonatan Menuti kazao je da ekonomski razvoj, rast privatnog sektora zajednički predstavljaju najbolje osnove za razvoj i izgradnju prosperitetne budućnosti i za ostanak građana u Brčko.

„Ovakva jedna poslovna zona uz projekte koji se odvijaju u oblasti saobraćaja, most, Luka, autoputevi, zajednički idu ka stvaranju boljeg okruženja za poslovanje. Također, i iskorijenjivanje korupcije doprinijet će i stvorit će se osnove za bolju i prosperitetnu budućnost za sve građane u Brčkom“, kazao je supervizor.

Ambasadorka Austrije u BiH Urlike Hartman je naglasila da je Austrija najveći investitor u BiH.

„Brčko je blizu Evropske unije i sa novom infrastrukturom i infrastrukturnim projektima kao i sa ovim centrom mislim da će biti dobro za strane investitore, posebno za austrijske. Brčko može da bude dobar signal za čitavu BiH“, kazala je ambasadorka.

Nakon polaganja kamena temeljca održana je i prezentacija STUDEN Business Center.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img