spot_img
spot_img

Народ и правда: Милић доводи грађане у заблуду

spot_img
spot_img
spot_img

Након изјава предсједника брчанске Скупштине Синише Милића, саопштењем за јавност обратили су се и из Народа и правде Брчко дистрикта.

Ово обраћање преносимо у цјелости, без измјена:

Уважени Предсједниче Скупштине Брчко дистрикта БиХ подсјећамо Вас да сте на позицији у законодавној власти Брчко дистрикта БиХ а не Брчко дистрикта, једног од ентитета, па због тога од Вас и захтијевамо да се понашате тако, односно да штитите интерес и положај Брчко дистрикта БиХ, као и да у свом обраћању користите пуни назив а то је Брчко дистрикт Босне и Херцеговине а не само Брчко дистрикт.

По ко зна који пута у јавност излазите са негативним ставовима о присуству НАТО снага у Брчко дистрикту БиХ а и сами знате да члан 7. Статута Брчко дистрикта БиХ даје правну могућност за присуство истих.

У Вашој објави на Фејсбук страници од 01.07.2023.године у којој сте између осталог казали да је викенд и да је вријеме да се прочита КОНАЧНА АРБИТРАЖНА ОДЛУКА ЗА БРЧКО а стиче се утисак да је Ви сами нисте, или сте је површно читали.

Да ли случајно или намјерно цитирали сте само поједине дијелове КОНАЧНЕ АРБИТРАЖНЕ ОДЛУКЕ који вам иду у прилог, а тиме сте створили погрешну перцепцију у јавности, изоставили сте да поменете АМАНДМАН И на Устав БиХ, којим је суштина КОНАЧНЕ АРБИТРАЖНЕ ОДЛУКЕ ЗА БРЧКО једногласним усвајањем АМАНДМАНА и у Парламентарној скупштини БиХ постала уставна категорија, те је ријешен положај Брчко дистрикта БиХ на начин да Брчко дитрикт БиХ постоји под суверенитетом Босне и Херцеговине и спада под надлежности институција Босне и Херцеговине онако како те надлежности произилазе из Устава БиХ, из горе поменутог је видљиво да је од самог почетка КОНАЧНА АРБИТРАЖНА ОДЛУКА ЗА БРЧКО предвиђала и била усмјерена на успостављање оваквог рјешења какво данас имамо.

Територија Брчко дистрикта БиХ је у заједничкој својини (кондоминију) ентитета, јединица је локалне самоуправе с властитим институцијама, законима и прописима и с овлаштењима и статусом коначно прописаним одлукама Арбитражног трибунала за спор у вези с међуентитетском линијом разграничења у области Брчког. Однос између Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и институција Босне и Херцеговине, те ентитета може се даље уредити законом који доноси Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине.

Уставни суд Босне и Херцеговине надлежан је да одлучује о било каквом спору у вези са заштитом утврђеног статуса и овлаштења Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине који се може јавити између једног или више ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине или између Босне и Херцеговине и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине по овом уставу и одлукама Арбитражног трибунала.

Поред горе наведеног битно је рећи и то да је 2012. године донесена одлука на Влади ентитета РС којом се трајно брише међуентитетска линија па је поред осталог и та одлука додатно учврстила положај Брчко дистрикта БиХ.

Народ и Правда Брчко дистрикта БиХ ће се енергично борити у раскринкавању оваквих малициозних тврдњи на начин да ће формирати правни тим који ће свакодневно надгледати и контролисати могућа кршења Арбитражне одлуке и Устава БиХ, које је очигледно на дјелу посљедњих дана.

О оваквим Вашим иступима обавијестит ћемо и супервизора и арбитра за Брчко дистрикт БиХ јер нећемо дозволити да оваквим тврдњама доводите грађане у заблуду а док појединим грађанима отварате лажне наде о будућности овог простора.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img