spot_img
spot_img

Буџет Брчко дистрикта за 2023. требао би бити усвојен до краја године

spot_img
spot_img

Приједлог буџета Брчко дистрикта БиХ за 2023. године у износу од 281 милион КМ почетком октобра је ушао у скупштинску процедуру и требао би бити усвојен у децембру, што би било другу годину заредом да се усваја у законом прописаном року, након вишегодишњих кашњења. У току је јавна расправа о овом приједлогу.

Слаба реализација капиталног буџета у протеклим годинама довела је до великих застоја у изградњи неопходне инфраструктуре у бројним брчанским мјесним заједницама.

Дарко Пантић, предсједник МЗ Грчица, истиче проблем са путном инфраструктуром, те сматра како је Грчица као једна од већих мјесних заједница запостављена кад је о томе ријеч.

„Пет-шест година није ништа уложено у Брезово Поље. А сада тражимо да нам одмах хитно ријеше питку воду, те асфалтирање главних улица“, казао је Фарук Сејдулаховић, предсједник МЗ Брезово Поље Чаршија.

Приједлог буџета Брчко дистрикта БиХ за 2023. већи је за 42 милиона марака од прошлогодишњег, понајвише захваљујући расту прихода од индиректних пореза. Од укупно предложених 281 милион марака, чак трећина, односно 97 милиона, предвиђена је за плате огромној администрацији, док капитални буџет износи свега 37 милиона марака.

Елдад Мркаљевић, члан Комисије за буџет Скупштине Дистрикта, истакао је честе проблеме када су у питању имовинск и правни односи те регулациони планови. Међутим, како каже, раде на убрзању и увећању динамике реализације тих инфраструктурних пројеката.

„Буџет се неће усвајати у наредних 60 дана. Он ће бити у скупштинској расправи. Сва заинтересована лица своје приједлоге могу поднијети путем Скупштине на протокол или путем мејла“, поручио је Срђан Блажић, предсједавајући комисије за буџет Скупштине Брчко дистрикта.

Битно је истакнути да Брчко у укупној расподјели прихода од индиректних пореза на нивоу државе учествује са 3,55%, те да је то засебна административна јединица у БиХ која има успостављену извршну, законодавну и судску власт, што је чини одговорном за финансирање свих својих јавних институција. Након вишегодишњих кашњења, буџет ове локалне заједнице другу годину заредом би требао бити усвојен на вријеме.

 

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img