Brčko: Privreda već trpi štete zbog obustave saobraćaja na Savskom mostu

Nakon obustave saobraćaja za kamione na mostu Brčko – Gunja, koji je ujedno i državni granični prelaz, određeni privredni subjekti već imaju direktnu štetu u svom poslovanju koja se ogleda u nemogućnosti transporta roba ili poskupljenju prevoza.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu i član vladine Intereresorne grupe rekao je da je teško u ovom momentu izračunati finasijski štetu koju već ima Brčko Distrikt. Štete već bilježi JP „Luka“ Brčko, špediterske firme na području Distrikta i firme koje preko ovog carinskog prelaza uvoze i izvoze svoju robu.

Za sanaciju mosta, zbog procedure, treba duže vrijeme, tako da se u ovom momentu razmišlja o postavljanju pontonskog mosta Brčko – Gunja. Interresorna grupa će danas sačiniti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere, koje će sutra poslati Vladi na očitovanje. U kratrkoročne mjere spada pronalaženje načina za ponovoni saobraćaj teških putničkih kamiona mostom na tragu skelskog prelaza koji je već postojao i odricanje Vlade od određenih taksi na carinskom terminalu.

- Reklama -

„Srednjeročno gledano treba riješiti pitanje prelaza teških teretnih kamiona narednih tri do pet godina, a dugoročno rješenje je svakako izgradnja novog mosta“, rekao je Gudeljević za Radio Brčko.

Jovo Ilić, predstavnik Udruženja logističara Brčko Distrikta naveo je da će prva i osnovna šteta biti da će sirovine za proizvodne firme koje su locirane u Brčko Distriktu poskupiti dva evra po toni, otežan promet dopreme i otpreme roba i otežavanja kompletne pozicije privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom. On je dodao i da će, ako se ova situacija hitno ne riješi, početi otpuštanja radnika, smanjenja broja zaposlenih, manje prihoda po osnovu inspekcijskih pregleda, a biće odaslana i loša poruka budućim investitorima u Brčko Distrikt.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime