spot_img
spot_img

Brčko posjetila visoka delegacija Svjetske banke

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Sjaoćing Ju i direktor Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon boravili su u jednodnevnoj posjeti Brčko distriktu BiH i tim povodom održali sastanak sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Zijadom Nišićem.

Posjeta predstavnika Svjetske banke rezultat je nastojanja direktorice Sjaoćing Ju da razgovara sa predstavnicima Brčko distrikta BiH o realizaciji pet potprojekata koji bi se u Brčko distriktu BiH trebali da finansiraju sa 49,9 miliona KM kreditnih sredstava te banke.

Gradonačelnik Nišić je podsjetio goste o kojim projektima je riječ i u kojoj je fazi priprema dokumentacije potrebne za njihovu implementaciju.

„Riječ je o sanaciji deponije, izgradnji Centra za upravljanje čvrstim otpadom, regulaciji vodotoka rijeke Blizne i gornjeg toka rijeke Brke, te izgradnji biciklističke staze desnom obalom rijeke Save. Skup ovih pet potprojekata je kompaktan i zahvata više sfera života, a ono čemu se nadam, i što bih želio, je da njihova implementacija bude u našem mandatu. Mi ćemo upotrijebiti sve stručne resurse da to i realizujemo“, istako je gradonačelnik Nišić.

Direktorica Sjaoćing Ju je pohvalila Vladu za podršku i trud učinjen za uspostavljanje Jedinice za implementaciju projekata u Brčko distriktu BiH.

„Ovi potprojekti čiji je cilj opšte dobro, uklapaju se u viziju projekata koje Svjetska banka želi podržati“, poručila je direktorica Ju.

Njen kolega, koji se nalazi na čelu Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Kristofer Šeldon rekao je da predstoje pregovori o kreditnom aranžmanu, koji se očekuju u toku narednog mjeseca“.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Željko Antić je upoznao delegaciju Svjetske banke u kojoj je fazi izrada dokumentacije ovih potprojekata i pribavljanje građevinskih dozvola.

„Želio bih da barem četiri, od pet kandidovanih projekata, bude implementirano do kraja tekućeg mandata“, istakao je Antić

Nakon razgovora u gradskoj Vijećnici delegacija Svjetske banke sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, obišla je lokalitet gdje se planira da realizuje projekat „Sanacija i zatvaranje deponije u Brčko distriktu BiH”, kao i izletišta Ficibajerkao dio projekta “Izgradnja pješačke i biciklističke staze desnom obalom rijeke Save“.

Sastanku su još prisustvovali šef Odjeljenja za komunalne poslove u brčanskoj Vladi Majazudin Vehabović, kao predstavnici Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img