Brčko: Podignuta optužnica protiv Senada Osmanovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv skupštinskog zastupnika Senada Osmanovića* (39) zbog sumnje da je obavljajući funkciju šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta počinio krivično djelo protiv službene dužnosti.

Senad Osmanović optužen je za krivotvorenje službene isprave u postupku regulisanja radnopravnog statusa kojom prilikom je, usljed prestanka mandata šefa Odjeljenja, umjesto na ranije radno mjesto nastavnika, raspoređen za šefa pododjeljenja u tom organu.

Njega se tereti da je kao šef Odjeljenja za obrazovanje obavijestio nadležni vladin organ za ljudske resurse da u tom odjelu ne postoji upražnjeno radno mjesto za koje bi ispunjavao uslove za povratak u nastavu.

Stavlja mu se na teret da, iako je znao da je radno mjesto nastavnika istorije na kojem je radio prije imenovanja za šefa Odjela upražnjeno, u traženu službenu obavijest prema vladinom organu nadležnom za radne odnose nije unio taj podatak.

Upravnim nadzorom imenovanje Osmanovića za šefa Pododjeljenja za ljudske resurse i zapošljavanje u Odjeljenju za obrazovanje je poništeno, te je vraćen na radno mjesto nastavnika istorije, a nakon sprovedene istrage optužen je za krivično djelo Krivotvorenje službene isprave (iz člana 383 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Optužnica za krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđena.

Podsjetimo, o ovoj temi portal nula49.com već je pisao.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime