spot_img
spot_img

Šest mjeseci pred izbore ključa kao u ekspres loncu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Iako je do lokalnih izbora, koji će biti održani u oktobru, ostalo još pola godine, atmosfera na političkoj sceni je uzavrela kao u ekspres loncu.

Optužbe pljušte sa svih strana, posebno u Srpskoj, gdje je, ovaj put, kamen spoticanja miting “Srpska te zove”.

Tako je Nebojša Vukanović, predsjednik stranke Za pravdu i red, rekao da neće doći na skup podrške “koji organizuje Milorad Dodik sebi u čast”, a iz Narodnog fronta Jelene Trivić naveli su da će uvijek biti na liniji odbrane srpskih interesa, ali “nikada u koloni sa onima koji su ekonomski, moralno i demografski opustošili Srpsku”.

Ne nedostaje strelica ni u FBiH, pa je tako predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda parlamenta BiH Safet Softić uporedio Dodika sa Radovanom Karadžićem, prvim predsjednikom Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić “zapeo” je za “trojku” u FBiH, pa je tako o ideji nove “trojke” kazao “da nam je preživjeti ovu ‘trojku’, a kamoli da pravimo neku novu”.

Ne cvjetaju ruže ni na relaciji SDA – “trojka”.

“Umjesto vrijeđanja inteligencije građana tvrdnjama da ‘rade sve da zemlju vrate na NATO put’ i stalnog plasiranja u javnost neistina, Nermin Nikšić i njegovi partneri iz ‘trojke’ bi morali prestati da rade po diktatu SNSD-a i HDZ-a”, nedavno su saopštili iz SDA.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da je, po svemu sudeći, predizborna kampanja već počela.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu najavljene promjene izbornog procesa i rasvjetljavanje izbornih neregularnosti koje su se dešavale tokom prošlih izbora, to prisiljava domaće političare da ubrzaju svoju predizbornu kampanju. A i ova kampanja će, po svemu sudeći, biti slična ili ista kao i sve prethodne.

“Dovoljno je da se prisjetimo nekoliko prethodnih izbornih ciklusa da vidimo da je uglavnom slučaj da onaj političar koji više ‘zaprijeti’ i uplaši svoje građane ima šanse da ostvari bolji izborni rezultat. Ja se ne sjećam ozbiljnih programa po pitanju, recimo, ekonomskog razvoja”, rekao je Mujkić za “Nezavisne novine”.

I tu BiH, prema riječima Mujkića, nije usamljena, jer je situacija slična i u drugim zemljama u okruženju, pa i šire.

“Bez obzira na to da li je riječ o lokalnim ili opštim izborima, tu su uvijek ista pitanja, kao što je, recimo, nacionalni opstanak. Pritom, što vrijeme više odmiče, možemo primijetiti da je retorika sve oštrija, jer ne možete više mobilizirati ljude na onoj priči od prije dvije ili četiri godine”, naveo je Mujkić.

Nebojša Tojagić, politički analitičar, takođe ocjenjuje da je kampanja očito krenula, s tim što smo, kako je naveo, daleko od kulminacije.

“Već se vidi da će obilovati uvredama, optužbama, etiketiranjima… Iako su lokalni izbori, glavne teme će očito biti nacionalne”, rekao je Tojagić za “Nezavisne novine”.

Programi stranaka, kako je primijetio, još nisu jasno prezentovani, ali ni u ranijim ciklusima nisu pretjerano uticali na rezultate.

“Ovi izbori će možda ostati upamćeni i po organizatoru izbora i potencijalnoj situaciji da će u nekim sredinama i RIK i CIK organizovati izbore, što je svakako tema predizborne kampanje”, naglasio je Tojagić.

Lokalni izbori u BiH trebalo bi da budu održani 6. oktobra ove godine, a njihovo raspisivanje očekuje se do 9. maja.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img