spot_img
spot_img

Политичарима се смијеши драстично повећање плата

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Нацрту закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за наредну годину, основица за обрачун плата је са садашњих 535 КМ повећана на 630 марака, што значи да би запосленима у институцијама на бх. нивоу могле расти плате, а нарочито политичарима, јер имају највеће коефицијенте, па би им скок могао бити драстичан.

Рецимо, коефицијент за чланове Предсједништва БиХ износи 10, па они сада мјесечно, само по основу плате, зарађују 5.350, а добије ли зелено свјетло нова основица, на текуће рачуне лијегаће им 6.300 марака.

Или, простом рачуницом, у пракси то значи да би Жељка Цвијановић, Жељко Комшић и Денис Бећировић добијали 950 марака више.

Предсједавајући Савјета министара БиХ има коефицијент девет, односно плату 4.815 марака, а буде ли основица повећана зарађиваће 5.670 марака.

Министрима у Савјету министара БиХ, који имају коефицијент 8,5, те зарађују 4.547,50 КМ, плате би могле скочити на 5.355 марака.

Предсједавајући и замјеници предсједавајућих Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ имају коефицијент 8,70, а ако основица буде повећана, умјесто 4.654,50 КМ добијаће 5.481 марку.

Посланицима и делегатима у Парламентарној скупштини БиХ коефицијент је 8,40, те зарађују 4.494, а није искључено да ће убудуће добијати 5.292 марке.

Из Министарства финансија и трезора БиХ подсјећају да се, у складу с одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, основна плата израчунава множењем основице за обрачун плате и одговарајућег коефицијента за обрачун плате прописаног овим законом.

“Основица за обрачун плате за 2022. годину сукладно усвојеној Одлуци Вијећа министара БиХ почев од 1. јула 2022. године износи 535 КМ”, подсјећају из ресорног министарства.

Како су потврдили, неколико је услова потребно испунити за примјену нове основице, која би износила 630 КМ.

“Основ за примјену основице која је планирана у Нацрту закона о прорачуну институција БиХ и међународних обавеза БиХ (у износу 630 КМ) је да Парламентарна скупштина БиХ усвоји закон о прорачуну институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину, а Вијеће министара БиХ донесе одлуку о висини основице за обрачун плате запосленима у институцијама БиХ за 2023. годину.

У складу са Законом о Фискалном вијећу БиХ потребно је да Фискално вијеће БиХ донесе документ ‘Глобални оквир фискалне биланце и политика у БиХ за наредне три године'”, наводе из ресорног министарства у изјави за “Независне новине”.

Раденко Мирковић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у институцијама БиХ, каже да ће се овај синдикат борити против повећања плата за именована лица јер су она нереална.

“Ми имамо хигијеничарку која са задњим увећањем сада добија 642 марке основне плате, што је заиста мизерно. Закон о платама мора се мијењати. Да ви имате, рецимо, возача и хигијеничарку који су брачни пар, а раде у институцијама БиХ, те имају укупну плату од 1.700 или 1.800, а да повећање за именовано лице дође до 1.000 КМ, то је ван сваке памети”, истиче Мирковић.

Нагласио је да именована лица имају огромне цифре, будући да се на плату додају и накнаде као што су одвојен живот, топли оброк, превоз итд.

“Ми морамо радити на промјени закона. Не знам колико ће тај приједлог брзо да иде, али се закон мора мијењати да именована и постављена лица остану на старом обрачуну, односно да не упадају у кош повећања основице за плату. И сад су им заиста огромне плате”, нагласио је Мирковић за “Независне новине”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img