Nikad manje đaka prvaka

Migracije i pad nataliteta iz godine u godine uzimaju danak, a problem sve manjeg broja đaka prvaka ni ove godine nije zaobišao Srpsku, pa će tako na jesen u školske klupe prvi put sjesti 9 600 prvačića, čak 1 231 manje nego prije deset godina.

Stručnjaci tvrde da dugogodišnji trend sve praznijih školskih klupa dugoročno gledano prijeti opstanku RS jer neumoljiva statistika pokazuje da godišnje “izgubimo” nekoliko odjeljenja. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da će školsko zvono u septembru okupiti 76 prvačića manje nego lani. Kako navode, u školskoj 2018/19. godini najviše prvačića biće u Banjaluci, i to 1 919, zatim u Bijeljini 927, Prijedoru 549 te u Doboju 546.

- Reklama -

– Najviše učenika u prve razrede je upisano u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević”, tačnije 222, a zatim u bijeljinskim školama “Knez Ivo od Semberije”, u koju su se u aprilu i maju upisala 194 đaka prvaka, te “Sveti Sava”, gdje će u klupe prvi put sjesti 173 đaka – rekli su u resornom ministarstvu. Dodali su da je najmanje učenika upisano u Trnovu, i to dva.

– U osnovnim školama “Josif Pančić” u Kozicama kod Oštre Luke i “Sveti Sava” u Trnovu upisana su dva učenika, dok je škola “Rade Marijanac” u Strojicama kod Šipova upisala tri učenika – dodali su u Ministarstvu prosvjete. Istakli su da za iduću školsku godinu nije bilo upisa učenika u 77 područnih odjeljenja, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 seoske škole upisana po dva đaka.

Direktorica škole “Sveti Sava” u Trnovu Ranka Mandić ističe da se broj učenika u ovoj opštini konstantno smanjuje, a razlog leži u tome što mladi sve rjeđe zasnivaju porodicu.

– Lani smo u prvi razred upisali deset đaka, a za idući školsku godinu tek njih dvoje. Prema nekim naznakama, u septembru 2019. godine ćemo imati šest prvačića, što nam donekle uliva nadu. Mladi u Trnovu neće da se udaju i žene iako ih većina ima posao, tako da ekonomska sigurnost tu više ne igra ulogu, već nerazvijena svijest građana – rekla je Mandićeva, koja se nada da je ova godina samo loš trenutak te da će u budućnosti u klupama biti više đaka.

Osnovnu školu “Rade Marijanac” u Strojicama kod Šipova pohađa svega 69 učenika, a u dva područna odjeljenja u septembru uopšte neće imati prvačića.

– Nažalost, broj đaka se smanjuje svake godine jer smo pogranično područje iz kojeg se narod konstantno iseljava. Omladina nije zainteresovana za selo i ove godine imamo svega tri prvačića sa prostora većeg od 500 kilometara kvadratnih. Područnom odjeljenju u Bajićima prijeti zatvaranje jer ima samo pet učenika, a upisa prvačića nije bilo posljednje tri godine – rekao je direktor ove škole Mirko Piljić. Dodao je da su sela veoma ugrožena jer u njima žive uglavnom stari.

– Radimo na mjerama da zaustavimo odlazak mladih i nedavno je otvoren pogon u kojem je zaposleno desetak žena, a predani smo i brendiranju sira i kajmaka – rekao je Piljić.

Demograf Aleksandar Mijić kaže da se u Srpskoj nekada upisivalo oko 15 000 prvačića, a sadašnja loša demografska slika je odraz niskog nataliteta i sve učestalijih migracija.

Intenzivne migracije mlađih parova sa djecom i te kako utiču na broj đaka prvaka. Stanje je veoma zabrinjavajuće kada je u pitanju opstanak, ne samo Srpske nego i okolnih država, Srbije i Hrvatske, koje se suočavaju sa sličnim problemom – rekao je Mijić i dodao da država mora sprovoditi demografsku strategiju poput razvoja ekonomije, poreskih olakšica, finansiranjem vantjelesne oplodnje i slično.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime