Двије трећине младих жели да напусти БиХ

Готово 60 одсто младих жели да напусти БиХ, а највише они од 25 до 30 година живота, показује Уницефова анкета проведена овог љета уз помоћ онлајн платформе „U-Report“.

Од готово 4.000 младих људи који су анкетирани, њих 57 одсто је одговорило потврдно на питање да ли желе да напусте БиХ, док је 43 одсто одговорило да не жели отићи.

Анкета показује и да се жеља за напуштањем БиХ код младих људи формира већ са отприлике 15 година, јер већина младих узраста од 15 до 19 година истиче да жели да оде, а тај проценат расте код старијих генерација и зауставља се тек код људи који имају 35 и више година. У овој животној доби, наиме, жељу да оде исказује око 54 одсто анкетираних.

Међутим, у годинама од 25 до 30, код људи који су у зениту радне и репродуктивне способности, о томе размишља чак 65 одсто младих, показује ова анкета, баш као и 62 одсто оних у доби од 31 до 34 године. Мушкарци су нешто мало спремнији да напусте БиХ него жене.

Разлога за одлазак, ако је судити и по овој анкети, млади имају на претек, али највише их је навело посао, а раме уз раме са њом политику и корупцију, па тек онда слиједе неправда, новац, несигурност и незапосленост, будућност, плата, сигурност…
Несигурна будућност, лоша економска ситуација и боље плаћен посао су, подсјећамо, били најчешћи разлози које су за одлазак из земље навели и људи који су током овог љета анкетирани у Бањалуци док су стајали у редовима испред Конзулата Словеније.

У анкети Уницефа у Бањалуци је на питање да ли жели да напусти БиХ одговорила 261 особа, а њих 67 одсто је одговорило да жели да оде.

U-Report“ је платформа у којој грађани могу постати репортери, односно учествовати у анкетама о разним питањима региструјући се преко фејсбук месинџера или вајбера, а тренутно има око 6.500 регистрованих репортера у БиХ.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime