spot_img
spot_img

Ауто-пут Брчко-Бијељина: Нова развојна шанса за регион

spot_img
spot_img
spot_img

Усвајањем нацрта закона о измјенама и допунама закона о јавно-приватном партнерству, концесијама и заштити животне средине, окончана је редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Нису увојени приједлози одлука о распуштању локалних парламената у Рудом и Теслићу. Подршку посланика добио је приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут Бања Лука – Приједор. Посланици су подржали и План парцелације за ауто-пут и гасовод Брчко – Бијељина – Рача. Тиме је озваничена реализација једног од стратешких пројеката Српске.

Нова развојна шанса за сјевероисток Републике Српске – у најкраћем је главни разлог “За” изградњу ауто-пута и гасовода од Брчког до Бијељине. Једног дана, када та два пројекта буду изграђена, ауто-пут и гасовод, прије свега, значиће привреди.

– Нама ће омогућити да имамо мање трошкове производње на дугорочном нивоу и да дођемо у ситуацију да сам процес производње појефтинимо, а с тим ће појефтинити и цијене неких наших производа – истиче директор Сава-Семберије Стеван Филиповић.

А до повољнијих услова о дионици ауто-пута и гасовода неколико пута расправљаће се у Народној скупштини. Међу првим конкретним потезима биће усвајање Плана парцелације.

– Усвајањем Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Брчко-Бијељина-Рача биће створена планска основа и омогућена изградња ове дионице ауто-пута – рекла је Сребренка Голић, ресорна министарка.

С обзиром на то да је План добио подршку народних посланика, озваничена је реализација једног од стратешки најважнијих инфраструктурних и енергетских пројеката Републике Српске.

Дионица ће добити и посебан закон који ће се пред народним посланицима наћи као „лекс специјалис“. Он је спреман и њиме ће утврђена траса одмах бити проглашена општим интересом. Омогућиће и скраћење рокова, али и превазилажење члана 11. Закона о експроприацији, по којем власник дијела парцеле кроз коју пролази ауто-пут има право да, ако процјени да нема економског интереса, затражи експропирацију комплетног земљишта.

Босиљка Предраговић, директорка Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Републике Српске, рекла је да је Врховни суд заузео став да се по основном тексту Закона о експроприацији то мора одмах радити.

– То је јако дужило процесе, и сами знате колико је то вјештачења, супервјештачења, жалби и управних спорова. Међутим, и то смо превдидјели законом „лекс специјалис“ да се у овим поступцима члан 11. основног закона примјењује након утврђивања трасе – рекла је Предраговић.

Душан Топић, директор Ауто-путева Републике Српске је нагласио да је било битно да се усвоји План парцелације да би се могло ићи у експроприацију, а са друге стране у даљу разраду пројектне документације и у конкретније разговоре са финансијским институцијама, прво за обезбјеђивање финансијских средстава, а онда, зависно од финансијског аранжмана, направили уговори о грађењу.

Процјене су да би први багер на градилишту могао би да буде упаљен 2021. године. Очекивања су да ће дионица бити завршена до 2025. Истовремено кад и ауто-пут, према плану, градиће се и гасовод, а само његова цијена прва су предвиђања, износи до 300 милиона евра. Носилац овог пројекта требало би да буде Гас Рес у сарадњи са Србијагасом и Гаспромом.

Иако је био план да на посљедњој сједници парламента буде разматран и план парцелације за доницу Вукосавље – Брчко одлучено је да се то пролонгира и тако остави простор за додатни договор са локалним заједницама и модел који би заобишао повратничка насеља. Дионица од Брчког до Раче дио је ауто-пута Сарајево Београд због чије изградње ће у петак у Београду бити потписан међудржавни споразум који би требало да убрза процедуре и градњу.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img