Dionica Brčko-Bijeljina-Rača od krucijalnog značaja

Usvajanjem plana parcelacije u vezi sa auto-putem i gasovodom dionice Brčko-Bijeljina-Rača biće omogućena izgradnja ove dionice, što je projekat od krucijalnog značaja za Srpsku, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić poslanicima u Narodnoj skupštini.

Obrazlažući Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, Golićeva je navela da realizacija tog projekta predstavlja jedan od strateških prioriteta prostornog razvoja, drumskog transporta i gasifikacije Srpske.

“Očekujem podršku poslanika da bi se pristupilo planu eksproprijacije i stvaranju čistih imovinsko-pravnih odnosa kako bi ova dionica auto-puta mogla početi da se gradi”, rekla je Golićeva.

Ona je precizirala da su objavljivanjem Odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku, koju je ranije usvojila Narodna skupština, stvoreni uslovi za donošenje ove odluke kojom će se izvršiti parcelacija dijela dionice Brčko-Rača u dvije faze.

“S tim u vezi, prva faza parcelacije dijela dionice Brčko-Bijeljina-Rača će se vršiti u skladu sa ovom odlukom”, podsjetila je Golićeva.

Ona je navela da je nakon donošenja Odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, za nosioca izrade odabrano preduzeće Institut za građevinarstvo “IG” Banjaluka, koje je ovlašćeno za izradu dokumenata prostornog uređenja, dok investitor preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”.

Golićeva je rekla da je, nakon što je u toku javnog uvida stigao znatan broj primjedaba i sugestija na Nacrt dokumenta-plana koji se odnosi na dionicu Vukosavlje-Brčko, resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza zatražilo mišljenje o mogućnosti usvajanja sprovedbenog planskog dokumenta – plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača u dvije faze.

“Odlukom o pristupanju izradi određeno je da auto-put sa gasovodom čine dvije različite, odvojene dionice Vukosavlje-Brčko dužine 32 kilometra i Brčko-Rača dužine 38,5 kilometara”, rekla je Golićeva.

U obrazloženju prijedloga ove odluke, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, navodi se da će za plan parcelacije dionice Vukosavlje-Brčko biti sproveden zaseban postupak usvajanja plana parcelacije.

Nataša Mandić iz Instituta za građevinarstvo “IG” Banjaluka predstavila je poslanicima planski dokument u vezi sa parcelacijom dionice Brčko-Bijeljina-Rača.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime