spot_img
spot_img

Потпуни крах дуванске индустрије у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Легална производња дувана у БиХ већ одавно је на кољенима, а додатно отежана ситуација у овој грани пољопривреде, према ријечима узгајивача, довела је до скоро потпуне обуставе производње.

Како истичу, неколико је разлога зашто је дуванска производња у БиХ доживјела крах, а то су, како наводе, затварања домаћих фабрика дувана, мали подстицаји, јачање црног тржишта, као и неразумна политика Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Светозар Михајловић, савјетник директора у компанији “Дуван” Бијељина, истиче да производња дувана у БиХ не може да се бори са наметима које имају, што је дуванаре довело до пропасти и немогућности опстанка. Прст упире у Управу за индиректно опорезивање БиХ.

“Имамо неразумну политику УИО, која намеће правила која не постоје нигдје у окружењу у производњи дувана и која своје слабости и немоћ у борби против црног тржишта преноси на нас који смо организатори легалне производње дувана”, тврди Михајловић.

Истакао је да УИО треба да спријечи нелегалан прелазак цигарета преко границе умјесто што домаћу организовану производњу кажњава и тиме гаси овај извозни ресурс, прије свега Српске, гдје се производи 98 одсто дувана у БиХ.

Михајловић истиче и мршаве подстицаје за ову врсту производње.

“Прије неколико година подстицаји за производњу дувана били су 1,5 КМ по килограму произведеног дувана, а сада то износи 0,27 до 0,3 КМ”, казао је Михајловић.

Како је рекао, на подручју БиХ некада се производило више од 8.000 тона дувана, ове године та производња пала је испод 500 тона. Што се тиче њихове фирме, Михајловић истиче да ће они сљедеће године засијати дуван на симболичном броју површина.

“Ми ћемо сигурно наредне године засијати много мање количине него ранијих година, буквално смо укинули властиту производњу и сигурно је да ће од наредне године производња потпуно ишчезнути”, казао је Михајловић и додао да немају економску рачуницу те, како каже, приводи се крају и њихово пословање са дуваном.

Подсјетимо, потпуни крах дуванске индустрије у Босни и Херцеговини захватио је водеће прерађивачке капацитете, а одразио се и на саме произвођаче.

Тако се, након што се на продаји нашла имовина фирме “Босанац Орашје”, на бубњу нашла и имовина Земљорадничке задруге Обудовац, која је однедавно у стечају.

Стечајни управник ове задруге огласио је продају укупно 23.996 килограма дувана у листу типа вирџинија, што су комплетне залихе дувана откупљене од произвођача у 2021. години.

Почетна цијена по којој ће се дуван продавати јавним надметањем на лицитацији 23. децембра износи 87.598,25 КМ са укљученим ПДВ-ом. Стечај у ЗЗ Обудовац проглашен је 21. октобра ове године.

Из Управе за индиректно опорезивење БиХ за “Независне” је саопштено да је за 11 мјесеци ове године у БиХ увезено дувана и дуванских прерађевина у укупној вриједности од 75,5 милиона КМ.

“БиХ је у овој години извезла дуван у вриједности од 2,54 милиона КМ, што је преко два пута мање него 2019. године, када је извоз износио преко 6,1 милиона КМ”, показују подаци УИО.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img