Конзервативни клуб из Брчког чувар српске традиције и културе

Иза њих је само пар мјесеци рада и мноштво догађаја којим су већ ударили печат чувара српске традиције и културе у Брчко дистрикту.

Њих су само тројица – Цвијан и Раде Пајкановић, те Милош Суботић. Оснивачи су и једини чланови ове најмлађе невладине организације у дистрикту, која ради под слоганом “Устај, живи, бори се, не клони”.

– Идеја је стара готово деценију, а званично смо се регистровали као Конзервативни клуб у августу прошле године. Направили смо низ корака да дођемо до ове прве успјешне године. Назив смо одабрали у складу са овим чиме се бавимо, очувањем или конзервацијом српске традиције, културе, умјетности и свих других сегмената који су обиљежје нашег народа – каже Цвијан Пајкановић, предсједник клуба.

Начин на који реализују своје идеје је организација догађаја и гостовања личности које говоре о различитим аспектима дневно-политичких и историјских дешавања. У сарадњи са СПКД “Просвјета” Брчко организовали су гостовање и промоцију књиге др Милана Мицића, поводом стогодишњице ослобођења српских земаља у Првом свјетском рату.

– Бавили смо се Првим свјетским ратом, тренутном политичком ситуацијом, Косовом и Метохијом, питањима која су важна за наш народ – појашњава Пајкановић.

Милош Суботић, предсједник и портпарол Скупштине Конзервативног клуба, каже да у оквиру разних организација већ дуже вријеме учествују у хуманитарним акцијама и другим дешавањима али да ће им оснивање Клуба дати више простора за дјеловање. Подстрек су им одличне реакције публике и грађана на до сада организоване догађаје.

– Изненађени смо позитивном реакцијом публике и грађана који су жељни таквих дешавања. Нарочито бих издвојио гостовање француског хуманитарца Арноа Гујона, Алекасандра Гајшека и Александре Нинковић Ташић, јер је публика овај догађај заиста дивно примила и данима су нам стизала позитивна реаговања – каже Суботић.

Као што је овај догађај напунио амфитеатар Економског факултета тако је и нешто раније организована промоција филма “Косово: Моменат у цивилзацији”, којој је присуствовао и Борис Малагурски, напунила салу Дома културе у Брчком.

– Трудићемо се да и убудуће организујемо сличне догађаје – обећава Суботић.

Појашњава да су све догађаје углавном сами финансирали, али и уз помоћ пријатеља и донатора.

– Већином је ријеч о људима које занима очување и ширење српске културе и традиције и они то раде са жељом и срцем, а онда се нађе и начин и новац – каже Суботић.

Вјерују да ће добити подршку и у институцијама кроз грантове невладиним организацијама и истичу да су спремни да тако добијен новац јавно правдају на својој фејсбук страници.

За сада немају намјеру да омасовљавају ову организацију, а наставиће сарадњу са Српском православном црквом и СПКД “Просвјета” на које су се до сада највише ослањали.

– Логично је да се ослањамо на “Просвјету” и Цркву, јер захваљући њиховом вјековном дјеловању српски народ опстаје на овим просторима. Са “Просвјетом” намјеравамо да потпишемо и меморандум о сарадњи – каже Пајкановић.

Не откривају шта све планирају за наредну годину али извјесно је да ће организовати више занимљивих догађаја.

– Планирамо промоцију “Београдског синдиката” и трибину на којој ће бити ријечи о утицају популарне културе на младе. Обиљежићемо Видовдан серијом предавања о косовском завјету и духу Видовдана у нашем народу. Учествоваћемо, као и претходне двије године, у пројекту “Тројка из блока” хуманитарне организације “Срби за Србе” – каже Пајкановић.

За боље сутра

Цвијан Пајкановић је архитекта, Раде Пајкановић правник, док је Милош Суботић диплому политолога стекао у Прагу. Стално запослење има једино Раде, али о одласку из земље не размишљају.

– Разумијемо људе који одлазе, јер и сами видимо да није све како треба и како може да буде. Међутим, ако сви одемо ко ће мијењати државу набоље?! То значи мијењати себе и људе поред себе и то би био препород који заговарамо. Када људи говоре “не ваља ова држава” заборављају да су дио те државе и да промјена мора кренути од нас самих, а онда је лако промијенити све што сматрамо да није добро – поручују из Конзервативног клуба.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime