Brčko: Pokrenuta procedura za nabavku aparata za testiranje na virus korona

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Kriznog štaba, istakao da je pokrenuta i određena procedura za nabavku aparata za testiranje na virus korona.

“Mislim da je to dobra vijest i već danas su pokrenute procedure oko nabavke aparata koji bi mogao biti instaliran i u upotrebi na prostoru Brčkog. To nam je bitno, ne samo s aspekta preporuka da se na taj način vrši ili rješava ovo pitanje, eventualno lica koja imaju simptome ili postoji bilo kakva sumnja da su zaraženi korona virusom, već i zbog činjenice da ćemo na taj način moći da vršimo i trijažu. To nam je neophodan uslov da bismo uspostavili karantinski sistem kako bismo lica koja ulaze na prostor Distrikta iz inostranstva mogli da kroz testiranje smiještamo u karantin za osobe koje su negativne i gdje bi boravile 14 dana”, kazao je Milić.

- Reklama -

Gradonačelnik je kazao da je primjetno da se većina građana pridržava izdatih naredbi.

“Međutim, problem i dalje predstavljaju neodgovorni pojedinci koji bi sve naše aktivnosti mogli da dovedu u pitanje”, kazao je Milić pojašnjavajući da je dopušteno objavljivati lične podatke lica koja krše propise koje je donio Krizni štab.

“U ovom konkretnom slučaju radi se o mjerama izolacije. U ovoj situaciji u pitanju je javni interes i on je iznad ličnog interesa. Cilj nam je da ta lica i pored onih zakonskih i drugih sankcija, koje će svakako snositi, budu i na taj način stigmatizirana. Ne radi se ovdje o kršenju ljudskih prava, ovdje ljudska prava krše oni koji se ne pridržavaju mjera i naredbi. Razmatramo i mogućnost da stavimo na raspolaganje još jedan objekat u koji bi se smještala lica koja krše mjere izolacije”, kazao je Milić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime