Vrijeme – Putinovo potencijalno najdjelotvornije oružje

Evropska unija priprema planove racionalizacije energije i sprečavanja nestanka struje kada temperature počnu da padaju ove zime.

Da li će to biti dovoljno, nastoji da odgovori na to pitanje autor članka briselskog portala Politiko. Tokom prošle godine, predsednik Rusije Vladimir Putin je pokazao sposobnost, kako navodi Politiko, izazivanja haosa sa evropskim cenama energije, kombinujući pretnje i prekide snabdevanja, zbog čega su se države okretale novim dobavljačima, a vlade su bile primorane na uvođenje preskupih državnih intervencija, kako bi pomogle potrošačima i preduzećima da plate račune za energiju.

- Reklama -

Međutim, poslednjih sedmica, ovlašćenja ruskog predsednika su oslabila jer su tržišta odbacila preteće izjave Kremlja. To se, međutim, može promeniti dolaskom hladnih dana. Kako će se odigrati sledeća faza energetskog rata Moskve zavisi u velikoj meri od nečega što je poprilično izvan kontrole političara, a to je vreme.

„Ako budemo imali sreće sa vremenom, imaćemo šansu da prođemo ovu zimu udobno”, izjavio je prošle sedmice nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Najmoćniji lideri Evrope sada su, ističe portal, prepušteni na (ne)milost bogova. Veoma hladna zima mogla bi da dovede do ogromnih političkih nemira zbog životnih troškova kao i da produbi „koštanje” cene evropske podrške Ukrajini, ukoliko Evropljani budu trpeli poteškoće nestanka električne energije i zatvaranja fabrika. Blaga zima, s druge strane, omogućila bi evropskim liderima da kažu da su u tom energetskom ratu s Putinom, pobedili, smatraju analitičari. Retko kad je nešto toliko zavisilo od vremenske prognoze.

Još uvek je rano reći kakve će temprature biti ove zime ili koliko će vetra i padavina biti za pokretanje obnovljivih izvora energije. Energetska tržišta su uvek obraćala pažnju na zimsku prognozu koja se objavljuje u novembru, rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernikus službe za klimatske promene evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze. Mada je rano još govoriti u ovoj fazi, ipak može se predvideti da je hladan talas verovatan.

Među evropskim diplomatama vlada, zasad, oprezno uverenje da će pripreme za zimu biti dovoljne da ne dođe do košmarnog scenarija nestanka struje. U državama Evropske unije skladišta su već popunjena 86 odsto, što je znatno ispred cilja od 80 odsto do novembra. Jedan neimenovani EU diplomata smatra da čak i ako Putin odseče preostalih devet odsto gasa koji dolazi iz Rusije, Unija bi mogla da izbegne nestanke električne energije. Takođe, evropski lideri mogli bi da budu ohrabreni time da je Putinova moć povećanja cene gasa dostigla vrhunac, naveo je Politiko. Ekonomista i bivši savetnik norveške vlade Aslag Berg ističe da ruski napad na snabdevanje gasom Evrope jeste naneo ekonomsku štetu, ali je to nešto što se može uraditi jednom.

„To izaziva bol sada – ali efekat se vremenom smanjuje. Ekonomije se prilagođavaju, pronalaze se drugi izvori gasa, energije, smanjuje se potrošnja”, istakao je norveški ekonomski stručnjak. Ako ova zima bude u skladu s petogodišnjim prosekom, analitičari smatraju da bi Evropa mogla da prođe sa nešto više od četvrtine svog kapaciteta uskladištenog gasa.

Međutim, ako bi Rusija nastavila da seče isporuke, a ova zima bude jedna od najhladnijih u poslednjih 20 godina, sa vremenom sličnim kao 2010/2011., kada je zabeležen najhladniji decembar u poslednjih 100 godina u Velikoj Britaniji, onda bi cene gasa neizbežno skočile, zahtevajući od EU da prevaziđe svoj cilj smanjivanja potražnje za gasom od 15 odsto, zaključuje se u članku u briselskom Politiku.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime