Уједињени у подршци нацизму: Зеленски и Трудо аплаудирали ветерану СС дивизије - nula49.com
spot_img
spot_img

Уједињени у подршци нацизму: Зеленски и Трудо аплаудирали ветерану СС дивизије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Лидери су аплаудирала Јарославу Хунки, који се борио у 14. Вафен гренадирској дивизији СС, познатој као 1. галицијска дивизија, одговорној за масакре и друге злочине над пољским, јеврејским и руским становништвом.

Председник Украјине Владимир Зеленски и премијер Канаде Џастин Трудо поздравили су аплаузом бившег војника злогласне СС 1. Галицијске дивизије Јарослава Хунку (98), који је присуствовао седници парламента у Отави, пренео је Асошиејтед прес.

На једној од фотографија насмејани Зеленски показује стиснуту песницу, док су у његовој близини његова супруга Елена и Трудо.

Како је навео АП, двојица лидера су аплаудирала Јарославу Хунки који се борио у тзв. Првој украјинској дивизији у Другом светском рату а потом емигрирао у Канаду.

Међутим, реч је о 14. Вафен гренадирској дивизији СС, познатој као 1. галицијска дивизија.đ

На видео-снимцима се види како канадски посланици аплаудирају бившем борцу нацистичке јединице, за ову прилику названом “канадско-украјински ратни ветеран”.

Прву галицијску дивизију формирали су нацисти 1943. године када је Совјетски Савез преузео примат на Источном фронту. Чинило ју је око 80.000 добровољаца, махом Украјинаца, из региона Галиције који је захватао подручје данашње југозападне Пољске и западне Украјине.

Злогласна јединица је учествовала у бруталним операцијама широм Пољске и совјетске Украјине, а оптужена је за масакре и друге злочине над пољским, јеврејским и руским становништвом. Црвена армија је стала на пут њеним неделима у јулу 1944. Убрзо је преименована у Украјинску националну армију да би се после пада Берлина, у мају 1945, предала западним савезницима. Након рата многи припадници 1. галицијске дивизије су пребегли у Канаду, где сада постоји велика украјинска заједница.

Обративши се у парламенту у Отави, Зеленски је рекао да је Канада била на светлој страни историје за време претходних ратова, а потом захвалио Трудоу на несебичној подршци те земље украјинским напорима против Русије.

Није први пут да Зеленски показује отворену наклоност према нацизму, а званичном Кијеву је та идеологија веома блиска, што је испливало на површину након Мајдана 2014. у Кијеву.

Недавно је и бивши председник Украјине Петар Порошенко фотографисан у војној униформи на којој је нашивен нацистички симбол – “црно сунце”, познато и као Sonnenrad (Schwarze Sonne).

С тим у вези је и један од циљева руске Специјалне војне операције – денацификација Украјине.

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img