spot_img
spot_img

Свијет срља у пропаст

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Свет срља у пропаст, сложили су се јуче учесници два међународна форума: око 2.000 званица Светског економског форума (СЕФ) у Давосу (23–27 мај), и глобалних експерата на УН самиту „Глобалне платформе за снижавање ризика од (природних) катастрофа” на Балију (23–28 мај).

Изузев те апокалиптичне процене, Давос и Бали првог дана рада оба форума нису могли бити даље једни од других у проценама виновника, узрока и пута за спасавање човечанства.

„Давос и Бали, као да нису с исте планете”, примећује професор Џем Бендел са Универзитета Камбрија, експерт УН и члан лиге Младих глобалних лидера СЕФ-а. Било како било, теме два споменута скупа на први поглед звуче слично.

На Балију, главна тема дебате је „Наш свет је у опасности: трансформација управљања за отпорну будућност”. У Давосу се око 2.000 пробраних званица састаје очи у очи, први пут у историји СЕФ-а, у пролеће уместо у јануару (након двогодишње „корона паузе”) да би разменили мишљења поводом теме: „Историја на прекретници, радећи заједно на обнављању поверења”.

Са Балија, порука је кошмарна. „Човечанство je скршило сопствену перцепцију ризика, заваравајући се неоснованим оптимизмом, потцењивањем климатских и других глобалних трендова и уверењем у (своју) непобедивост. Свесно игнорисање ових ризика и одбијање њиховог интегрисања у доношење одлука ефективно води финансирању сопственог уништења човечанства”, упозорава Амина Мохамед, заменик генералног секретара УН.

Текући глобални привредни, политички и финансијски поредак гура свет у ситуацију у којој ће се до 2030. године сваке године догађати 530 природних непогода, које ће најсиромашнији свет, поготово у Азији, гурнути у још дубљу беду – још 37,6 милиона људи склизнуће притом у акутну немаштину, наводи се у извештају УН спремљеном за форум на Балију.

Природне катастрофе у најави могле би се избећи кад би државе инвестирале време и ресурсе да разумеју и умање претеће изазове, сматра Мами Мизутори, шеф УН агенције за смањивање природних катастрофа (УНДРР). Успут, осигуравајућа друштва богатог света, сматра УН, имала би ту значајну улогу, од 1980. године тек 40 одсто штете изазване природним непогодама покривено је одштетним уговорима. Притом, у земљама у развоју и оним најсиромашнијим, осигуравајућа друштва улазе у компензацију тек 10 одсто таквих губитака.

Најбогатији део западног света, који се ове седмице појављује у Давосу, егзистенцијалну претњу човечанству данас види на другој страни.

„Глобална економија суочава се с можда највећим испитом од Другог светског рата”, упозорила је јуче у Давосу Кристалина Георгијева, извршни директор ММФ-а. Према њеним речима, „руска инвазија (на Украјину) разара животе, обара привредни раст, потпирује инфлацију”, те стога „државе не смеју да се предају пред снагама геополитичке фрагментације које ће свет учинити сиромашнијим и опаснијим”, додала је.

Обраћање председника Украјине Володимира Зеленског учесницима скупа у Давосу (Фото
AP/M. Schreiber)

Шта организатори СЕФ-а 2022 мисле о Русији, видљиво је из чињенице да су елитно здање у Давосу које су на претходним форумима користили званичници Москве и руска финансијска елита, уступили високим представницима Украјине. Док је Русима унапред забрањено учешће на овогодишњем СЕФ-у, некадашња „Руска кућа” у Давосу, овог пута носи име „Кућа руских ратних злочина”. С те платформе организатора, украјински лидер Володимир Зеленски у свом видео-иступању и високи званичници Кијева на скупу у Давосу послали су свету јуче јасне поруке.

„Историја је на прекретници. Ово је стварно прави тренутак да се одлучи да ли ће сирова сила завладати светом”, изјавио је Зеленски.

По његовом уверењу, Русију треба подвргнути „максималним санкцијама, увести нафтни ембарго, забранити рад руским банкама и прекинути било какву трговину с Русијом”. Украјински лидер истовремено је понудио „државама партнерима, градовима и компанијама да преузму патронат над појединим регионима и градовима (у Украјини), као што су то већ учиниле Данска и Европска унија”, додао је Зеленски. О каквој врсти „патроната” је реч, није објаснио.

У међувремену, председник СЕФ-а Берге Бренде заложио се за „Маршалов план” за Украјину, „постојао или не постојао мировни споразум”. Према његовом мишљењу, обнова Украјине требало би свакако одмах да обухвати територије под контролом Кијева.

Шта на све то да каже глобална финансијска елита и око 50 високих политичких званичника окупљених у Давосу?

„Милијардери су пристигли у Давос да прославе невероватно увећавање свог иметка током пандемије и након ње”, јетко примећује невладина организација „Оксфам”. Према њеној процени, пандемија короне стварала је новог милијардера сваких 30 сати, док би због новонастале „опште ситуације” сада по милион људи у истом временском оквиру могао да отклиза у екстремно сиромаштво.

Вучић у Давосу

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Давосу, где ће присуствовати годишњем састанку Светског економског форума, јавља Танјуг.

Током дводневног боравка у Давосу он ће учествовати на сесији „Дипломатски дијалог на тему западног Балкана”, као и у дискусији на тему „Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости”. На овогодишњем форуму председник ће имати и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img