spot_img
spot_img

Шта се догодило са “патриотом”: Украјина демантује, Америка потврђује

spot_img
spot_img
spot_img

Противракетни одбрамбени систем “патриот”, произведен у Сједињеним Америчким Државама, а који употребљава Украјина, највероватније је претрпео одређену штету услед руског удара, али делује да није уништен, изјавила су двојица америчких званичника.

Један од њих казао је да Вашингтон и Кијев разговарају о најбољем начину за поправку система, као и да у овом тренутку не изгледа да ће “патриот” морати да буде уклоњен из Украјине, наводи Ројтерс.

Са друге стране, из Кијева стижу нешто другачије изјаве у односу на оне из Вашингтона, па тако портпарол Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат тврди да је немогуће уништити ПВО систем Патриот једним ударом ракете “кинжал”.

“Желим да кажем: Не брините за судбину Патриота”, навео је Игнат.

Министарство одбране Русије јуче је саопштило да је руски хиперсонични систем “кинжал” уништио амерички “патриот” у Кијеву.

“Кинжал” је руска хиперсонична ракета, која је у употреби од 2017. године. Може да путује брзином до 12 маха (око 14.800 километара на сат), док изводи маневре избегавања, за које се верује да омогућавају да избегне сваку постојећу ПВО.

Прошле недеље су украјински званичници објавили да је систем “патриот”, који су добили од Америке, успео да обори “кинжал” ракету изнад Кијева. Москва није званично коментарисала те тврдње, али је високи извор у руском Министарству одбране рекао за “РИА Новости” да је то била само пуста жеља Украјинаца.

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img