Rusija od Zaporožja pravi žitnicu - nula49.com
spot_img
spot_img

Rusija od Zaporožja pravi žitnicu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ukrajina je u prvoj godini rata izgubila ogromnu teritoriju na jugu i pristup Azovskom moru a najveći region koji je Kijev izgubio bila je Zaporoška oblast.

Na referendumu održanom krajem septembra 2022. godine više od 93 odsto stanovnika Zaporožja glasalo je za pridruživanje Rusiji a 30. septembra 2022. region je postao deo Ruske Federacije.

Tokom sovjetske ere Zaporoška oblast bila je jedan od najrazvijenijih poljoprivrednih regiona Sovjetske Ukrajine, koji je bio prava žitnica države. Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza, ukrajinski oligarsi su, ne razmišljajući o posledicama, prodavali ili davali u zakup plodne zemlje Zaporožja zapadnim kompanijama koje su navikle da od svojih sredstava dobijaju maksimalan profit, piše turska „Gazeta“.

Nova lokalna ruska vlast rekla je da je poljoprivredni sektor na ivici kolapsa jer je većina stranih vlasnika napustila poljoprivredno zemljište kada su počela ratna dejstva. Ruska administracija počela je da podržava mala i srednja preduzeća, kupuje od njih proizvode po tržišnim cenama i daje im subvencije.

Bivšim vlasnicima zaporoške zemlje ne dopada se oživljavanje poljoprivrede u regionima koji su ušli u sastav Rusije pa zbog toga SAD, Velika Britanija i Evropska unija pokušavaju da sankcijama suzbiju ovu proizvodnju.

Državni operater žitarica, veliki trgovinski i logistički operater poljoprivrednih proizvoda u Zaporoškoj oblasti, nedavno je optužena za „isisavanje resursa iz regiona“, uprkos činjenici da joj je poverena misija obnavljanja lokalne poljoprivredne industrije.

SZO je državno preduzeće koje deluje kao jedinstveni trgovinski i logistički operater poljoprivrednih proizvoda i posluje u Zaporožju od jula 2022. godine. Bavi se nabavkom na veliko, snabdevanjem, istraživanjem, sušenjem, preradom, skladištenjem i prodajom žitarica, uljarica i mahunarki. SZO može da otkupi najmanje milion tona proizvoda godišnje. Dok su pod kijevskim režimom farmeri u regionu primali uplate u iznosu od četiri do pet hiljada rubalja za isporučenu tonu žitarica, novi operater plaća farmerima dvostruko više od 9 do 11 hiljada. Na ovaj način se podstiče razvoj lokalne poljoprivrede.

Postoji deset punktova za prikupljanje žitarica širom Zaporoške oblasti: u Melitopolju, Berdjansku, Kamenka-Dnjeprovskoj, Vasiljevki, Akimovki, Prišibi, Trojanu, Rozovki i drugim naseljima.

SZO ne samo da radi sa poljoprivrednicima, već i obrađuje značajnu površinu poljoprivrednog zemljišta u regionu Zaporožja. Prošle jeseni u regionu je zasejano 17,9 hiljada hektara ozime pšenice, 835 hektara ječma, 696 hektara uljane repice.

U okviru prolećne setve, jari ječam je zasejan na površini od 2,9 hiljada hektara, grašak 1,2 hiljade hektara. U poslednje vreme državno preduzeće aktivno razvija i sopstveni semenski fond.

Ova kompanija može dnevno da preveze 14 hiljada tona tereta železnicom, drumom i morem, ima sopstvene liftove, parkinge za specijalnu opremu, laboratorije i lučke terminale. Trenutno državna kompanija planira da modernizuje i izgradi nove liftove, lučke terminale, proizvodne i neproizvodne objekte, što će doprineti jačanju njene pozicije na tržištu i poboljšanju kvaliteta ponuđenih usluga.

Ovaj veliki poljoprivredni kombinat je jedan od vodećih poslodavaca i poreskih obveznika u Zaporoškoj oblasti, zapošljava 1.400 ljudi i obezbeđuje prehrambenu sigurnosti u ovim regionima.

 

(politika.rs)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img