Rusi krenuli u ofanzivu na Harkov - nula49.com
spot_img
spot_img

Rusi krenuli u ofanzivu na Harkov

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Posle višečasovne artiljerijske priprema i raketnih udara po ukrajinskim uporištima ruske snage prešle su jutros granicu sa Ukrajinom i krenule u prodor na Harkovsku oblast.

Ruske raketne i artiljerijske jedinice su pre napada satima granatirale položaje oružanih snaga Ukrajine iz vešecevnih lansera raketa „BM-21 grad” posle čega je usledila kopnena ofanziva u više pravaca.

Ruske trupe su u petak rano ujutru pokrenule kopneni oklopni napad na severoistočnu oblast Harkova u Ukrajini, javlja Rojters.

Rusi su navodno napredovali jedan kilometar na ovom pravcu u blizini grada Volčanska, pokušavajući da stvore tampon zonu.

Vojni blogeri nezvanično navode da su ruske snage došle i do prvih sela na ukrajinskoj strani granice i da je glavna meta napada Vovčansk koji se nalazi na nekih 70 kilometara od Harkova. Na meti napada su i mesta Strileča, Krasnoe, Pilna, Borisovka, Olinikovo koja se nalaze u blizini granice.

Zvanični Kijev i dalje negira da je došlo do proboja ruske vojske oko Harkova.

„Tokom noći su izvršili snažnu artiljerijsku pripremu nakon čega su DRG pokušale da ispitaju graničnu liniju, tvrdi Stanislav Bunjatov iz ukrajinske 24. odvojene brigade „Ajdar” i dodaje da su napadi odbijeni.

Bunjatov navodi da je situacija napeta i da se glavi napad tek očekuje u bliskoj budućnosti.

„Očekuje se da će ruske glavne rezerve biti dovedene u bliskoj budućnosti – navodi Bunjatov.

 

 

(politika.rs)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img