spot_img
spot_img

Путин послао Берлусконију 20 флаша вотке – поклон изазвао бијес Европске комисије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Европска комисија саопштила је данас да 20 флаша вотке, које је италијанском политичару Силвију Берлусконију као рођендански поклон послао руски председник Владимир Путин, представља кршење европских санкција, које су уведене након инвазије на Украјину.

Бивши премијер Берлускони, чија би партија Форца Италија требало да буде члан нове италијанске коалиционе владе, изазвао је контроверзу ове недеље када је рекао да је поново у контакту са Путином.

„За рођендан ми је послао 20 флаша вотке и једно веома слатко писмо“, рекао је Берлускони, који је прошлог месеца напунио 86 година, својим посланицима у доњем дому, према аудио снимку који је објавила новинска агенција Ла Преше, преноси Танјуг.

Ла Преше преноси, на основу тог снимка, да се Берлускони одужио Путину тако што му је послао италијанско пенушаво вино.

„Различити политичари желе да обнове контакт, када су у питању земље чланице ЕУ. Оне су слободне да имају билатерални контакт, али очекујемо да поштују став и политику ЕУ и да контакте сведу на минимум“, рекла је Набила Масрали, портпаролка спољних послова.

Она је додала да би у комуникацији са руским званичницима политичари из земаља ЕУ требало да пренесу ставове ЕУ о нелегитимној агресији на Украјину и да затраже од Русије да одмах оконча рат.

Пакет санкција ЕУ који је договорен у априлу продужио је забрану увоза руске робе на алкохолна пића, укључујући вотку, рекао је портпарол ЕК у саопштењу, додајући да нема изузетака за поклоне.

Међутим, на појединачним државама чланицама ЕУ је да спроведу санкције, рекли су.

Као одговор на Берлусконијеве коментаре о Путину и рату у Украјини, Ðорђа Мелони, за коју се очекује да ће бити следећи премијер Италије, рекла је да ће нова влада бити про-НАТО и у потпуности бити део Европе.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img