spot_img
spot_img

Poljska ide stopama Josifa Visarionoviča Staljina

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ambasador Poljske u Francuskoj otvoreno je izgovorio ono o čemu se mesecima šapuće. Na Zapadu tu temu svi negiraju zato što je potekla iz Rusije i kao takva je bila označena kao propaganda Moskve. Sada smo shvatili da to ipak nije prazna priča.

Naime, ambasador Kijeva u Parizu, Jan Emerik Roščiševski rekao je da ako Kijev ne uspe da „odbrani nezavisnost” na bojnom polju, onda će Poljska vojska morati da postane direktan učesnik u sukobu sa Rusijom. On kaže da Poljska neće imati izbor. Ambasador je pri tom dodao i to da je rat u Ukrajini pre svega borba za osnovne vrednosti i kulturu Zapada.

Dotični ambasador je ipak prećutao glavni deo priče. Kada Poljaci govore o mogućem ulasku u rat, oni misle na zapadnu Galiciju. To se ne izgovara javno ali Moskva od početka sukoba u Ukrajini upozorava na planove Varšave da pod izgovorom brige za gore spomenute evropske vrednosti i zaštite granica EU, zauzme zapadne delove Ukrajine. Odnosno Galiciju koja se kao istorijska i geografska regija proteže kroz Poljsku i Ukrajinu.

Reči ukrajinskog ambasadora u Parizu pokazuju svu apsurdnost Zapada prema Ukrajini. NATO i EU beskompromisno podržavaju Kijev u ratu sa Rusijom. Sve što Zelenski poželi od oružja, oni će isporučiti. Niko ne postavlja pitanje troškova. Ali, sve to ima cenu. Ukrajina je pre svega tampon zona prema Rusiji. Ona je rezervoar za pešadince, za gubitke niko ne pita.

Uostalom, Ukrajince niko ništa ne pita. A, ako scenario da se putem Ukrajine oslabi Rusija propadne, onda na snagu stupa plan B. Poljska, kao prvi komšija i možda najvažniji saveznik Kijeva, jer preko Poljske stiže više od 90 odsto pomoći u oružju, namerava da se vojno uključi. Odnosno, uzme ono što smatra da joj pripada.

Poznat scenario

Galicija ima gotovo identičnu zastavu kao Poljska, samo je obrnut položaj boja ( kao srpska i ruska zastava). Stanovništvo sigurno neće imati ništa protiv okupatora. Oni nema ništa zajedničko sa Ukrajincima na istoku zemlje. Stanovništvo Galicije je dominantno katoličko a u slučaju Ukrajine, centar te regije se nalazi u oblasti Lavova i Tarnopolja.

Samo, ukrajinski ambasador nije rekao da u slučaju ulaska Poljske u Ukrajinu, postoji jedan ozbiljan problem. Ako se to dogodi, Poljska će učiniti isto ono što zamera Moskvi od septembra 1941. godine. Kada je Hitler napao Poljsku 1. septembra 1941. godine, 16 dana kasnije to je učinio i Staljin. Time je stavio tačku na otpor Poljaka koji su konjicom i kopljima jurišali na nemačke tenkove.

Znači, ako Poljska uđe u Ukrajinu, ta država će prestati da postoji. To će biti njena podela na katolički zapad i pravoslavni istok.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img