Пензионер из БиХ оштетио Аустрију за више од 18.000 евра - nula49.com
spot_img
spot_img

Пензионер из БиХ оштетио Аустрију за више од 18.000 евра

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Аустријска криминалистичка полиција у Грацу пријавила је 71-годишњег пензионера из БиХ због сумње да је починио тешку превару.

Како преноси Хојте, истраживачи криминалистичке групе “СОЛБЕ”, задужени за откривање превара код социјалних услуга, широм истрагом код колега у Босни и Херцеговини и Хрватској утврдили да је 71-годишњи држављанин БиХ био “лажно” пријављен да станује у Грацу, а живио је у Босни и Херцеговини.

То не би био проблем, да притом није тражио и примао социјалну накнаду, односно разлику вриједности од његове инвалидске пензије до вриједности минималне пензије у Аустрији (за пензионисане самце 1.030,49 евра).

На минималну пензију или разлику исплате вриједности до минималне пензије имају право искључиво само они слабије финансијски стојећи аустријски грађани, који у Аустрији имају стални боравак и у њој стално живе.

Живјети изван Аустрије, а добијати аустријску државну, односно социјалну помоћ или накнаду, противправно је и кажњиво у овој алпској земљи.

Зато су надлежни покрајински органи власти у Грацу против наведеног пензионера подигли пријаву, осумњичивши га да је противправно, од јануара 2019. године до фебруара ове године, аустријску државу оштетио, прецизније речено преварио за преко 18.600 евра.

Криминалисте је на истрагу потстакла сумња штајерског Завода за пензионо осигурање (ПВА), да нешто није у реду с адресом односно боравком наведеног пензионера на тој адреси у Грацу.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img