spot_img
spot_img

Омикрон изазвао нове локдауне, ево какво је стање у Европи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прошло је готово мјесец дана откад је откривена нова варијанта вируса корона – омикрон. Прве вијести из Јужне Африке будиле су наду, но још се не зна је ли тачно да омикрон изазива блаже слике болести, а најновији подаци кажу да се шири брже од делте и да би до почетка фебруара могао постати доминантан у Европи. Неке земље због тога су се већ одлучиле на строже, а неки и на ригорозне мјере.

Омикрон је до сада забиљежен у барем 89 земаља и број случајева се удвостручује сваких 1.5 до 3 дана у подручјима гдје је дошло до локалне трансмисије, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Свјетска здравствена организација додаје да се омикрон брзо шири у земљама с високим нивоом имунитета становништва, али да још увијек није јасно је ли то због способности вируса да избјегне стечен имунитет, његовог високог нивоа заразности или комбинације оба фактора.

Иако подаци засад не дају јасан одговор на питање изазива ли омикрон теже клиничке слике од делте, у Европи је завладала паника, а многе земље су увеле или најавиле увођење строжих мјера.

У Хрватској још нема одлуке о мјерама за празнике

Што се Хрватске тиче, Марија Бубаш, замјеница шефа ХЗЈЗ-а Крунослава Цапака, је рекла да ће се “о мјерама за празнике тек одлучити, зависно од даље ситуације”.

Шеф Националног штаба и министар Давор Божиновић у петак је казао да су донесене нове мјере и с обзиром на ситуацију у Европи, не могу ићи у попуштања.

“Ако бројеви не буду расли и ако се буде одржавао тренд лаганог пада, разговараћемо. Све што бих сада рекао било би неодговорно јер нико не зна шта ће се догодити у сљедећих неколико дана”, рекао је и истакао да нико, па ни струка, не може са сигурношћу рећи шта ће бити.

Низоземска у строгом божићном локдауну

Низоземска је кроз читаво раздобље божићних празника у новом тврдом локадуну.

“Низоземска се поновно затвара. То је неизбјежно јер на нас долази пети талас с варијантом омикрон, која се шири брже него што смо мислили. Морамо интервенисати из опреза”, најавио је низоземски премијер Марк Руте на пресс-конференцији у суботу.

Улице у средишту Хага биле су у недјељу пусте неколико дана прије Божића, првог дана карантина уведене у Низоземској због новог таласа ковида-19 и ширења иначице вируса омикрон.

На неким ресторанима, који су сада остали без иједног госта, висио је натпис “За ван”. Али многи објекти, попут барова и фризерских салона, једноставно су опет затворили своја врата.

Све трговине које не продају храну, ресторани, барови, бисокопи, музеји и позоришта затварају се до 14. јануара, а школе најмање до 9. јануара.

Уједно се број гостију које се може примити код куће смањује с четири на два, осим на сам дан Божића, на Бадњак и на празник светог Стјепана, 26. децембра, а за Нову годину може их бити четверо.

На отвореном се могу окупити највише двије особе, осим на погребима. Но још није одлучено о ограничењима у саобраћају.

Ове су мјере све непопуларније те су у градовима попут Ротердама и Хага у новембру избиле побуне које су трајале више ноћи. У недјељу је ротердамска полиција воденим топом растјерала више десетина људи близу стадиона у том лучком граду, уочи утакмице између Ајакса и Фејенорда.

Захваљујући епидемиолошким мјерама које су на снагу ступиле 28. новембра, затварање трговина које не продају храну, барова и ресторана сваки дан од 17 до 5 сати, смањио је број заражених у односу на недавне рекордне нивое.

Ова земља, гдје је вакцинисано више од 86 одсто одраслих, пријавила је чак лагани пад броја хоспитализација због вируса корона. Но кампања за довакцинацију у Низоземској почела је с кашњењем.

Тому треба додати бројне непознанице у вези с омикроном који још не превладава, али је веома заразан и, по оцјени главног епидемиолога Јапа ван Дизела, могао би до краја године превладати у Низоземској.

Научник уједно упозорава да би стопа хоспитализација у земљи могла бити већа него у вријеме првог таласа, покаже ли се да је клиничка слика због омикрона једнака оној због делте.

Узбуна у Лондону, најављене мјере у Британији

Лондонски градоначелник Садик Кан рекао је да је “крајње забринут” због ширења омикрон иначице вируса корона, која сада превладава у главном граду Велике Британије, те је покренуо поступак узбуне, који укључује координисани одговор јавних служби.

“Пораст броја заражених омикроном у нашем главном граду веома забрињава”, рекао је лабуристички представник, додајући да је други пут од почетка пандемије прогласио узбуну. Процедура је већ била покренута 8. јануара 2021, када је лондонским болницама пријетило закрчење.

“Варијанта омикрон брзо је превладала због наглог ширења случајева заразе, а број хоспитализација у нашим болницама поново расте”, додао је Садик Кан, позивајући грађане да се вакцинишу. Министар не искључује нове, строже мјере у цијелој Британији.

Како наводи градска управа, у Лондону је пријављено 65.525 новозаражених вирусом корона у задњих седам дана, међу којима 26.418 у задња 24 сата. Низ јавних служба, попут болница, ватрогасаца и полиције, суочен је с недостатком особља због одласка на боловање због вируса.

Британска безбједносна агенција саопштила је у суботу да је потврђено више од 10.000 новозаражених омикроном, а укупно их је готово 25.000. Неки британски медији пишу да влада размишља о двоседмичној забрани окупљања у затвореном након Божића не би ли сузбила талас заразе.

Енглеска увела мјере

Влада у Енглеској вратила је обавезу ношења маски на већини јавних мјеста (не и у пабовима и ресторанима).

Власти такође охрабрују рад од куће те су увеле здравствену пропусницу за већа окупљања.

Њемачка увела божићни локдаун за невакцинисане, затвара границе за путнике из Велике Британије

Њемачка је пооштрила мјере за невакцинисане, које садрже драстична ограничења контаката и приступа малопродаји те културним и спортским такмичењима, а припрема се и увођење опште обавезе вакцинисања против вируса корона.

Одлучено је да се приступ малопродаји, с изузетком трговина за свакодневне потрепштине, омогући само за оне који су вакцинисани или који су пребољели вирус корона, а то вриједи и за културне и спортске манифестације. Строге мјере ограничења контаката за невакцинисане вриједе и у приватном сектору. Ако се међу особама које се сусрећу налазе невакцинисани, тада је допуштен сусрет једног домаћинства с највише два припадника неког другог.

Код локалне инциденције више од 350 ово правило односи се и на оне који су вакцинисани или су пребољели вирус корона.

Број окупљених на масовним манифестацијама требао би бити ограничен на 30 одсто капацитета простора, али не би смио премашивати бројку од 15.000 на отвореном. У затвореном се број окупљених ограничава на 5.000. У савезним покрајинама с високом инциденцијом препоручује се потпуна забрана културних и спортских окупљања. Код инциденције више од 350 затварају се и ноћни клубови и дискотеке.

За дочек Нове године у цијелој земљи вриједи забрана окупљања, а уочи празника ће бити забрањена и продаја пиротехнике.

Њемачка је увела и ограничења путовања за путнике из Велике Британије. Већини путника из Уједињеног Краљевства неће бити дозвољен улазак у ту земљу, осим њемачким држављанима и резидентима, но и они ће морати при преласку границе имати негативан тест и провести двије седмице у карантину, без обзира на то јесу ли вакцинисани.

Њемачки министар искључио могућност божићног локдауна за све

Њемачки министар здраља Карл Лаутербах изјавио је данас да Њемачка неће ићи у локдаун за Божић, за разлику од сусједне Низоземске.

“Не, нећемо имати локдаун попут Низоземске прије Божића”, рекао је Лаутербах за АРД.

“Али заправо је стање овакво: долази нам пети талас”, појаснио је Лаутербах.

“Премашили смо критичан број људи заражених омикроном. Стога се овај талас више не може у потпуности зауставити и морамо му се супротставити.”

Од понедјељка строжи услови за улазак у Аустрију

Аустрија је због омикрона пооштрила мјере на границама, па ће од понедјељка само вакцинисани с три дозе и они који су пребољели вирус моћи слободно ући у државу.

Они који нису примили трећу дозу вакцине морају на граници показати ПЦР тест или ићи у карантин након доласка. Изолација ће завршавати након ПЦР тестирања и негативног теста.

То се не односи на труднице и оне који се не могу вакцинисати из здравствених разлога, што се мора доказати медицинском потврдом. Посебна правила донесена су за дјецу.

Дјеца школске доби смију ући у државу с доказима о довољном тестирању, што значи три пута седмично. За млађе од 12 година не вриједе те мјере.

“Ова строжа правила велик су изазов, посебно за оне који за божићне празнике путују у иностранство. Но оне су посебно потребне у овом раздобљу у којем се Аустрија бори против ширења омикрона”, рекао је Мајкстајн.

И Италија увела строже мјере на граници

И Италија је построжила услове уласка у земљу за путнике с подручја Европске уније, увођењем обавезног негативног теста на вирус корона за све и карантина у трајању од пет дана за невакцинисане.

Одлука прописује обавезно приказивање негативног теста за све доласке из земаља Европске уније. Досад су грађани ЕУ могли ући у Италију с потврдом о потпуној вакцинацији, о пребољењу ковида или негативним тестом. Невакцинисани ће по доласку морати проћи петодневни карантин, уз негативан тест. Они који долазе изван ЕУ, већ отприје морају у карантин.

Париз отказао новогодишње прославе

Париз је отказао новогодишњи ватромет и друга догађања на Елисејским пољанама.

Француски премијер Јеан Кастекс у петак је објавио да се забрањују већи јавни догађаји ватромет за новогодишњу ноћ те је препоручио да становници, чак и ако су вакцинисани, направе тест прије новогодишњих прослава.

Француска је у петак имала 58.128 нових случајева заразе, с 162 умрле особе, показују службени подаци.

“Варијанта омикрон шири се брзином муње у Европи и вјероватно ће постати доминантна у Француској до почетка сљедеће године”, упозорио је премијер.

У Данској рекорд новозаражених, спомињу се нове мјере

У Данској је у четвртак забиљежено готово 10.000 новозаражених вирусом корона, што је нови дневни рекорд од почетка пандемије.

Шеф националне агенције за заразне болести Хенрик Улум рекао је да је варијанта омикрон утврђена у отприлике 3.000 тих случајева. Од краја новембра у Данској је откривено укупно 9.000 случајева заражених омикроном.

Улум је рекао да су до посебно брзог ширења вируса довели ноћни изласци грађана те да ће зараза наставити расти ако се ништа не предузме.

Премијерка Мете Фредериксен раније је на Фацебооку најавила нове мјере у борби с вирусом корона, али није ништа прецизирала.

“Не сумњам да су потребне нове мјере како би се прекинуо ланац заразе”, написала је.

Такође, неколико странака у парламенту је позвало на ограничавање окупљања.

Шведска пооштрила мјере на граници, најављује још мјера

У Шведској од 1. демцембра организатори јавних окупљања с више од 100 особа, понајприје у сектору културе, спорта и забаве, морају од учесника тражити потврде о вакцинацији или увести додатне мјере, попут размака и ограниченог броја учесника.

Мјера се не односи на ресторане, кафиће, трговине, школе, јавни превоз и јавне установе. Иако је број заражених посљедњих дана порастао, Шведска и даље има једну од најнижих стопа заразе и смртности у Европи.

Шведска ће и од учесника из других нордијских земаља за прелазак границе захтијевати потврду о вакцинацији јер поступно пооштрава ограничења, с обзиром на све већи број заражених вирусом корона и пораст забринутости због варијанте вируса корона омикрон.

Проширење правила о потврдама о вакцинацији на нордијске земље, једине државе које досад нису биле обухваћене правилом, ступиће на снагу 21. децембра.

У Норвешкој забрана послуживања алкохола

Норвешка ће забранити послуживање алкохола у баровима и ресторанима, наметнути строжа правила у школама и убрзати програм вакцинације. Точење алкохола у баровима и у ресторанима биће забрањено, а досад је било могуће до поноћи.

“За многе ће ово изгледати као локдаун, ако не самог друштва, онда њихових живота и средстава за живот”, рекао је премијер Јонас Гар Стоере на конференцији за новинаре.

У Норвешкој се биљеже рекорди и у погледу броја нових инфекција вирусом корона и у броју хоспитализација, дијелом због ширења варијанте омикрон.

Норвешке власти су 7. децембра увеле ограничење допуштеног броја окупљених у приватним кућама и скратиле вријеме током којег барови и ресторани могу послуживати ​​алкохол.

 

 

 

(index.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img