spot_img
spot_img

Očekujemo li veliki afrički rat?

spot_img
spot_img

Kriza izazvana pučem u Nigeru počinje da se širi van granica ove afričke zemlje, izazivajući sve veće naznake nadolazećeg velikog rata u regionu.

Nakon što su neke zemlje regiona zahtijevale povratak svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma na vlast, susjedne zemlje Burkina Faso i Mali oštro upozoravaju na miješanje u unutrašnje poslove Nigera.

Predstavnici prelaznih vlada Burkine Faso i Malija izrazili su solidarnost s narodom Nigera, koji je odlučio da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom i suverenošću pred istorijom. Upozorili su da bi svaka vojna intervencija protiv Nigera bila tretirana kao objava rata njima, što bi moglo imati katastrofalne posljedice i destabilizovati cijeli region.

Situacija je eskalirala nakon što su lideri puča u Nigeru svrgnuli predsjednika Bazuma zbog lošeg upravljanja i nezadovoljstva njegovim odgovorom na prijetnje grupa povezanih s Al Kaidom i ISIS-om. Ovaj državni udar je sedmi vojni udar u zapadnoj i centralnoj Africi za manje od tri godine, i on je izazvalo hitnu osudu međunarodne zajednice, uključujući Afričku uniju, Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i druge sile.

Regionalni zapadnoafrički blok ECOVAS uveo je sankcije Nigeru, uključujući prekid svih finansijskih transakcija i zamrzavanje nacionalne imovine. ECOVAS takođe razmatra mogućnost upotrebe vojne sile kako bi se vlast vratila Bazumu, koji se trenutno nalazi u svojoj kući u Nijameju, glavnom gradu Nigera.

Pored Burkine Faso i Malija, Gvinejski predsjednik Mamadi Dumbua, koji je takođe došao na vlast državnim udarom, izrazio je neslaganje sa sankcijama ECOVAS-a, uključujući mogućnost vojne intervencije.

Što se tiče ECOVAS-a, ova regionalna alijansa ima iskustva u vojnim intervencijama. Devedesetih godina prošlog vijeka, alijansa se umiješala u dešavanja u Liberiji tokom građanskog rata, jednog od najkrvavijih sukoba u Africi – tamo su slati mirovnjaci iz Nigerije. ECOVAS je 2017. godine intervenisao u Gambiji kako bi spriječio prethodnika novog predsjednika Jahju Džamea da poremeti tranziciju vlasti, dovodeći oko 7.000 vojnika iz Gane, Nigerije i Senegala.

U međuvremenu, nove vlasti Nigera optužile su Francusku da pokušava organizovati vojnu intervenciju u zemlji. Antifrancusko raspoloženje među demonstrantima podrške puča dovelo je do napetosti ispred Ambasade Francuske u Nijameju, gdje su demonstranti izražavali nezadovoljstvo prema Francuskoj i izvikivali parole podrške Rusiji, pokazujući tako antizapadna osjećanja.

Pariz je najavio evakuaciju francuskih i evropskih državljana iz Nigera zbog nedavnih akcija protiv Ambasade Francuske. Sjedinjene Države i Francuska posljednjih godina pružale su vojnu i humanitarnu pomoć Nigeru u borbi protiv ekstremizma, budući da je ova zemlja bila francuska kolonija do 1960. godine.

Situacija u Nigeru postaje sve napetija, dok međunarodna zajednica pokušava spriječiti dalje eskalacije sukoba. Očekuje se da će dalji razvoj situacije imati značajan uticaj na regionalnu stabilnost i sigurnost u zapadnoj i centralnoj Africi.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img