spot_img
spot_img

Нова правила при уласку у Њемачку: Шта то значи за држављане БиХ?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од уторка се правила за тестирање повратника на уласку у Њемачку мијењају, али то најприје не погађа дошљаке из БиХ. За њих до краја мјесеца важи бесплатно тестирање, а од октобра најмање пет дана карантина.

У сезони одмора је Њемачка увела тестирање на аеродромима, жељезничким станицама и аутопутевима како би спријечила увоз вируса корона у земљу. Од уторка важе друкчија правила, али се за дошљаке из Босне и Херцеговине и земаља региона још двије седмице ништа не мијења.

Шта се мијења од уторка?
Док су повратници из такозваних ризичних земаља – међу којима су Босна и Херцеговина, остатак Западног Балкана, као и више од 130 других земаља или региона у свијету – обавезни да се тестирају на уласку у земљу или проведу 14 дана у карантину, повратници из земаља које се не сматрају ризичним до сада су могли да се тестирају добровољно и бесплатно.

Од уторка (15. септембар) повратници из земаља које нису ризичне више се неће тестирати када то пожеле, већ само ако због симптома постоји сумња на корону.

Зашто се ово правило мијења?
Посљедњих недјеља њемачке лабораторије раде готово на границама својих могућности – седмично се обавља око 1,1 милион тестова.

Критичари су пребацивали Министарству здравља да тако широко тестирање кошта много рада и новца, те да је боље тестирати циљано.

Шта је са повратницима из Босне и Херцеговине?
За људе који из БиХ долазе у Њемачку – без обзира које држављанство имају – и даље важи обавезно и бесплатно тестирање по уласку у земљу.

До сада је то текло овако: када се допутује рецимо авионом, стане се у ред пред мобилном станицом за тестирање гдје се узима брис. Путник се упути да инсталира посебну корона-апликацију гдје ће, обично у року од 48 сати, добити негативни исход теста.

Једино ако је позитиван, Завод за јавно здравље га зове телефоном.

Док чека на резултат теста, повратник је дужан да буде у самоизолацији у свом смјештају.

Ко се не тестира на уласку – рецимо јер је дошао аутомобилом и није застао на некој од станица за тестирање на ауто- путу, може то да учини бесплатно и у наредних десет дана у некој од лабораторија или код свог љекара опште праксе (у међувремену не смије да напушта кућу).

У супротном, мора да проведе пуних 14 дана у карантину. То важи чак и онда када путник на уласку не добије никакав папир или обавјештење. Казне за непоштовање карантина су драконске у појединим покрајинама.

Како ће бити од 1. октобра?
За сада још није потврђено, али сва је прилика да ће од почетка октобра бити укинуто тестирање повратника из ризичних земаља на уласку у земљу.

Тада ће они морати да буду у кућној самоизолацији или пуних 14 дана, или најмање пет дана након чега би се тестирали у сопственој режији и, када стигне негативни налаз, били ослобођени карантина.

Ко уопште смије из БиХ у Њемачку?
Улазак из ризичних земаља дозвољен је и даље само њемачким држављанима и странцима који живе и раде у Њемачкој.

Осим тога, људима који долазе послом попут камионџија или сезонских радника, онима који морају на суд, имају заказано лијечење, или иду у посјету брачном партнеру. Туристичке посјете су забрањене.

Да ли се Њемачкој исплатило масовно тестирање путника?
На то је тешко одговорити. Са једне стране, има покрајина гдје је посљедњих недјеља око трећина укупних регистрованих случајева короне заправо код повратника у земљу – они можда не би били откривени без масовног тестирања. По удјелу предњаче дошљаци из самопроглашеног Косова, затим Турска, а онда далеко иза њих слиједе Хрватска и Србија.

Са друге стране, након милиона тестова на уласку у земљу, вирус је потврђен код једног процента тестираних. Институт “Роберт Кох” не жели да оцјењује да ли је то успјех или није. Критичари вјерују да то може боље уз мање трошење ресурса – ако се тестира циљано.

При томе је у Баварској, гдје већина људи улази друмским путем, дошло до правог хаоса. Лоше организоване станице за тестирање у којима без дигиталних датотека раде волонтери, а не стручњаци, довеле су до тога да десетине хиљада проба узетих од путника није могло да се обради на вријеме. Међу њима је било преко хиљаду позитивних на корону који су затим прекасно обавијештени, пише “Deutsche Welle“.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img