Njemačka u jednomjesečnom karantinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su se nemački zvaničnici saglasili sa četvoronedeljnim zatvaranjem restorana, barova, bioskopa, pozorišta i drugih sličnih objekata, u pokušaju da zaustave nagli porast zaraza korona virusom.

Merkelova i 16 državnih guvernera, odgovornih za uvođenje i ublažavanje ograničenja, složili su se o delimičnom zaključavanju na današnjoj video konferenciji. Odluka treba da stupi na snagu u ponedeljak i trajaće do kraja novembra, javlja AP.

Prodavnice i škole treba da ostanu otvorene, za razliku od zatvaranja Nemačke tokom prve faze pandemije u martu i aprilu. Restorani će moći samo da služe hranu za poneti.

„Moramo da delujemo sada, da izbegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu”, rekla je Merkelova. Kancelarka je apelovala na ljude da ne idu na putovanja koja nisu nužna i rekla da hoteli neće moći da primaju turiste.

Merkel je obećala da će kompanije pogođene novim delimičnim zaključavanjem dobiti ekonomsku podršku, rekavši da će manje kompanije dobiti 75 odsto svog prihoda kao podršku, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

„Nadoknadićemo štetu pogođenim kompanijama, institucijama i klubovima”, rekla je nemačka kancelarka.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime