spot_img
spot_img

Njemačka kao Distrikt: Nema subvencija za struju

spot_img
spot_img

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da država neće omogućiti subvencije za struju za industriju. Prema njegovim rečima, država ne može da priušti trajne subvencije na cene električne energije.

“To bi bilo ekonomski pogrešno, fiskalno neispravno i sigurno bi stvorilo pogrešne podsticaje”, navodi Šolc, koji je pre nekoliko dana poručio da je od subvencija važnije trajno sniziti cenu električne energije.

Šolc je i ranije govorio o ovoj temi, pa je tako pre nekoliko meseci saopštio da je ključ za snižavanje cena energije za nemačku industriju povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi smanjena cena električne energije za industriju trebalo da važi u ograničenom vremenskom periodu za kompanije koje su posebno energetski intenzivne i koje su u velikoj meri izložene međunarodnoj konkurenciji.

Nemački industrijalci u više navrata su upozorili da su cene električne energije previsoke u poređenju sa drugim zemljama, što nemačku tešku industriju stavlja u, kako se navodi, strukturno nepovoljan položaj u odnosu na druge proizvodne centre, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, prenosi RT.

Nemačko ministarstvo privrede, na čelu sa Robertom Habekom, ranije je objavilo plan za subvencionisanu cenu od šest centi po kilovat satu do 2030. godine, ali je ministarstvo finansija Šolcove koalicione vlade odustalo od šeme subvencija, uz obrazloženje da se ne uklapaju u budžet.

 

 

(politika.rs/nula49.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img