NATO poslao devet aviona: Ko je sve pratio Putina na putu do Kalinjingrada? - nula49.com
spot_img
spot_img

NATO poslao devet aviona: Ko je sve pratio Putina na putu do Kalinjingrada?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Kalinjingrad, rusku enklavu, smeštenu između Poljske i Litvanije, u kojoj će zajedno sa studentima Baltičkog federalnog univerziteta Imanuela Kanta proslaviti Tatjanin dan, poznat i kao Dan studenata.

Predsednik će, osim toga, održati i sastanak na temu socijalno-ekonomskog razvoja regiona, kao i susret sa guvernerom Kalinjingradske oblasti Antonom Alihanovom.

Putin je u Kalinjingrad praktično doputovao direktno iz Anadira, grada u Čukotki na krajnjem istoku zemlje koji je od granice sa SAD udaljen svega 100 kilometara. Udaljenost Anadira i Kalinjingrada vazdušnom linijom iznosi čak 6.589 kilometara.

Putin je u posetu ruskoj zapadnoj enklavi doputovao svega dan nakon što su počele najveće NATO vežbe u istoriji “Nepokolebljivi branilac 2024”, u kojima učestvovuje 90.000 vojnika.

Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je danas da poseta Putina najzapadnijoj oblasti Ruske Federacije nije nikakva poruka zemljama NATO-a, već običan posao šefa države.

“Glavno je ne da se pošalju poruke, već to što on (Putin) radi već mnogo godina – na razvoju naše zemlje i naših regiona, razvija ekonomiju, projekte socijalno-ekonomskog razvoja”, rekao je Peskov.

Potvrdio je i da je država, naravno, preduzela sve mere kako bi osigurala bezbedan let ruskog predsednika, iako nije precizirao kako je tačno izgledala vazdušna pratnja predsednika. Otkrio je i da Moskva nije zatražila otvaranje direktnog vazdušnog koridora kroz Evropu za njegov let.

Ipak, Telegram kanal “Flajtradar24 er fors” otkriva da je ruskog predsednika pomno pratilo čak devet aviona NATO-a, i to iz Francuske, Nemačke, Švedske, Velike Britanije:

  • Bič 350 king er ALSR (avion za elektronsko izviđanje) francuskog ratnog vazduhoplovstva;
  • Boing RC-135V rivet džoint (veliki strateški izviđački avion) Velike Britanije;
  • Boing RC-135V rivet džoint NATO-a (avion za radarsko otkrivanje i kontrolu velikog dometa);
  • dva aviona Eurofajter tajfun nemačkog ratnog vazduhoplovstva;
  • Erbus A330-243MRTT NATO-a, koji pruža podršku za punjenje gorivom borbenim avionima;
  • Saab S100D argus iz Švedske (avion za radio detekciju i navođenje velikog dometa);
  • Galfstrim IV S102B korpen (avion za elektronsko izviđanje) – takođe iz Švedske.

Putin: Od obrazovanja zavisi budućnost Rusije

U razgovoru sa studentima Kalinjingrada, Putin je čestitao Dan studenata i poručio da svet danas prolazi kroz fazu velikih promena, uključujući i tehnološke promene.

Sve se razvija “brzo, intenzivno i interesantno”, primetio je. Da bismo se osećali kao deo tog sveta potrebno je učiti, dodao je predsednik kroz smeh u razgovoru sa studentima, i naglasio da “od obrazovanja zavisi uspeh i budućnost” Rusije.

“Naša zemlja je neprestano, kroz vekove, pridavala mnogo pažnje razvoju obrazovanja. Od njegovog nivoa i ambicija koje imaju građani zavisi budućnost cele države”, ponovio je.

Govoreći i radu, podsetio je da sreća svakog pojedinca u velikoj meri zavisi od toga da li se bavi poslom koji voli, i u kojem postiže dobre rezultate.

Kratko se osvrnuo i na novi sistem obrazovanja na kojem radi Moskva. Poručio je da će on svakom pojedincu dati mogućnost da se “bolje udubi u buduću profesiju” i obezbediti jedno “fleksibilno obrazovanje, što će značiti da će budući radnici moći lakše da se prilagode promenama na tržištu rada”.

“Postepeno ćemo prelaziti na novi sistem obrazovanja tako da niko neće imati problema”, rekao je, dodavši da to ne znači da se uspesi onih koji su ranije završili univerzitete neće vrednovati na isti način.

U razgovoru sa jednom od studentkinja, dotakao se i profesije pedagoga.

“Glavni zadatak pedagoga je da vaspitava ljude”, poručio je Putin, te dodao da je, kada je razgovarao sa ruskim patrijarhom, od njega čuo istu poruku.

Ipak, Putin je zatim istakao da smatra da je sve bitno: vaspitanje, kako kaže, nije moguće bez znanja, “bez kulturnih i tradicionalnih znanja” o tome ko je svaki pojedinac Rusije.

Mladim ženama nije lako: brinu i o deci i o karijeri

Osim pitanja, studenti su sa Putinom podelili i svoje brige, te je tako par studenata skrenulo pažnju na to da u studentskim domovima danas ne postoje posebni blokovi, u kojima bi mladi bračni parovi mogli zajedno da žive.

“Stvaranje porodice je jako važno. Važno je da to bude urađeno što pre, tj. na vreme”, istakao je Putin, potvrdivši da su pitanja koja se tiču mladih porodica jako važna za državu, na čemu se, kako kaže, već radi.

Putin je rekao da, prema jednoj od teorija, što je društvo obrazovanije, to će biti više problema sa demografijom, jer mladi ljudi prvo završavaju fakultete, a potom traže posao.

“I sve je važno”, istakao je.

Posebno je skrenuo pažnju na težak položaj mladih žena, koje, nakon studija, i započinjanja karijere, nakon što rode decu, moraju da brinu o njima, dok u isto vreme razmišljaju o tome da treba da sačuvaju posao, i pokažu da su i nakon rađanja sposobne za rad.

“Zato se trudimo da posebno pomognemo mladim porodicama. Situacija je teška, a posebno za mladu ženu. Kako bi se obezbedio porast broja stanovnika potrebno je da svaka porodica ima najmanje troje dece”, zaključio je.

Stoga zemlja radi na tome da olakša situaciju za mlade porodice, te će za prvo dete takozvani “majčinski kapital” iznositi oko 630.000 rubalja.

 

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img