spot_img
spot_img

Мошти из Кијевске лавре ће бити послате на Запад

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Између Кијева и Унеска постигнут је договор о слању хришћанских светиња из Кијевско-печерске лавре, укључујући мошти светаца, на Запад, саопштио је шеф руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин.

Према његовим речима, планирано је да се они пренесу у музеје Италије, Француске, Немачке и Ватикана под изговором „спасавања од руских ракетних удара”.

„За нашу земљу, одбрана Кијевско-печерске лавре има дубоку духовну димензију, што значи да то само појачава нашу одлучност да завршимо специјалну војну операцију”, истакао је он.

Извршен је попис црквене имовине, издвојена су средства за транспорт хришћанских светиња из Украјине у Европу. Транспорт је припремљен.

„Поглавар Украјинске православне цркве митрополит Онуфрије је обавештен да ће иконе, мошти и утвари бити привремено премештене, наводно ради безбедности „док се ситуација у Украјини не нормализује”, објаснио је он, преноси Спутњик.

Русија сумње да ће православне светиње бити враћене са Запада.

„Напад јеретика на Кијевско-печерску лавру је логичан наставак приче о тајном изношењу са територије Украјине најстаријих византијских икона, изложених од 14. јуна ове године у француском Лувру. Ова специјална операција организована је уз посредовање швајцарске невладине организације „Међународна алијанса за заштиту културног наслеђа у зонама сукоба” у сарадњи са Унеском (на чијем челу је приватни амерички колекционар Т. Каплан)”, закључио је директор службе.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img