Mediji: Merkelova u zadnji tren spriječila sukob Turske i Grčke

U utorak naveče došlo je do spora Grčke i Turske u Sredozemnom moru oko malog ostrva Kastelorizo u neposrednoj blizini turske obale, koji je za malo prerastao u oružani sukob. Telefonski poziv Angele Merkel spriječio je rat – “doslovno u posljednjem minutu”, piše njemački tabloid “Bild”.

“Bild” dalje navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom, koje Turska provodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom “isključivom ekonomskom zonom” (Exclusive Economic ZoneEEZ). Riječ je o “morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva”.

Njemački najtiražniji dnevni list saznaje i da je “zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu”.

“Bild” navodi i da je Grčka svoju vojsku stavila u stanje pune borbene pripravnosti.

“Ali, onda se uključila njemačka kancelarka Angela Merkel. Prvo je telefonirala s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva. Ali to je ipak izazvalo ‘olakšanje na obje strane Egejskog mora!”, naglašava “Bild”.

Berlinski list “Tagesspiegel“, međutim, piše da je “malo vjerovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa”. List objašnjava:

“Obje strane smatraju da su u pravu. Pri tom se pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava. Dvije države bi morale uvidjeti da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane. Trebale bi se hitno obratiti Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu. Merkel, EU i NATO bi morali svoje članice i partnere Tursku i Grčku uvjeriti u to. U suprotnom prijeti vojni sukob, koji je sada samo odložen”, strahuje komentator dnevnika “Tagesspiegel“.

I ugledni “Frankfurter Allemange Zeitung” komentariše spor između Grčke i Turske u istočnom dijelu Sredozemnog mora i takođe naglašava da je “Angeli Merkel u posljednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojnog sukoba”.

“Ali, koliko trajno će to biti je kod Erdogana jednako nejasno kao i kod Putina. Ali, sa sigurnošću se može pretpostaviti da ruski predsjednik sa zanimanjem prati trajni sukob na južnom krilu NATO koji svako malo dođe do usijanja”, piše frankfurtski dnevnik, a prenosi “Deutsche Welle“.

O sporu u istočnom Sredozemlju piše komentator lista “Südwest Presse“:

“Evropa se i u eksplozivnom libijskom konfliktu, tako reći na kućnom pragu, uključila tek kad nije imala šta da kaže. Ako joj se pak isto ponovi u njenom dvorištu, onda može zaboraviti na svoja prava o suverenitetu. Krajnje je vrijeme za angažovanu diplomatiju”, zaključuje “Südwest Presse” iz Ulma.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime