spot_img
spot_img

Мајмунске богиње: Треба ли бити забринут или игнорисати ову заразну болест

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У 11 држава пријављено је 80 особа које имају мајмунске богиње. Ријеч је о обољењу које је у многима земљама било неочекивано.

Мајмунске богиње нису попут коронавируса и није изгледно да ће се уводити строге епидемиолошке мјере како би се зауставило њихово ширење. Међутим, повећање броја оних који су заражени њима је многе изненадило, па и стручњаке. Забринути су због могућности да су се мајмунске богиње промијениле, а до сада су биле врло предвидљиве.

Њихово природно станиште је у дивљим животињама, тј. глодари, а не мајмуни. Почеле су се ширити након контакта са зараженим врстама у прашумама западне и централне Африке. Узрокују осип на кожи који ствара пликове и красте.

Епидемије мајмунских богиња обично кратко трају и саме од себе престају. Широм свијета је раније пријављен мали број заражених. Овог пута је ситуација другачија из четири разлога:

  • Први пут заражене су особе које на било који начин нису повезане са западном и централном Африком;
  • Није јасно ко им је пренио вирус;
  • Мајмунске богиње се шире током секса – већина заражених на гениталијама и около има лезије;
  • Већина заражених су млади хомосексуалци и бисексуалци.

Професор Петер Хорби, директор Института за пандемијска обољења при Универзитету Оксфорд, је истакао да није ријеч, како је навео, о ковиду 2, али да се мора превентивно дјеловати.

Симптоми овог обољења су повишена температура, главобоља, отеклине, болови у мишићу, исцрпљеност, осип и лезије које сврбе, углавном на лицу, рукама о стопалима. Шири се приликом блиског контакта са зараженом особом или животињом. То се може десити приликом додира заражене особе или кориштења кревета заражене особе. Лијечи се вакцином и антивирусним лијековима.

Шта се тренутно дешава

Тренутно нису познати разлози зашто се повећао број оних који имају мајмунске богиње. Постоје двије претпоставке зашто се десило. Једна је да су се промијениле, а друга је да се већ дуже вријеме повећава број заражених.

Мајмунске богиње су ДНК вирус те због тога не мутирају тако брзо, као што је то случај с коронавирусом или грипом. Првобитним генетичким анализама је примијећено да су актуелни случајеви заразе врло повезани с облицима овог вируса који су примијећени 2018. и 2019. Још не постоје докази да је овај вирус мутирао.

Међутим, вирус не мора мутирати да би се повећао број заражених. Најбољи примјер за то у посљедњој деценији јесу ебола и зика вирус. Професор на Лондонској школи за хигијену и тропску медицину Адам Куцхарски је истакао да се увијек мислило да је ширење еболе лако сузбити, али да се касније схватило да то и није тако.

Није јасно зашто је међу хомосексуалцима и бисексуалцима знатно више заражених. Вакцинацијом старије генерације људи је омогућена заштита од мајмунских богиња, тако да је ризик од заразе био мањи. Доктор Хугх Адлер очекује да ће се наставити раст броја заражених, али да ће сам од себе престати расти.

Разумијевање зашто се десио пораст броја заражених допринијет ће бољем прогнозирању шта би се могло десити сљедеће. Претходно знатно ширење мајмунских богиња десило се након присуства великог броја људи на фестивалу.

Јиммy Wхитwортх, такођер професор на Лондонској школи за хигијену и тропску медицину, не мисли да тренутно треба бити забринут. Међутим, нагласио је да се још није све сазнало о мајмунским богињама.

Но, о овом обољењу зна се много више, него о коронавирусу. Већ постоје вакцине и терапије. Симптоми овог обољења углавном су благи, али је обољење опасно по дјецу, труднице и особе с ослабљеним имунолошким системом. Знатно се спорије шири, него коронавирус. Због тога је лакше пратити контакте заражених.

Из Свјетске здравствене организације (WHO) су раније ове седмице упозорили да би масовни љетни догађаји могли допринијети бржем ширењу мајмунских грозница, пише ББЦ.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img