spot_img
spot_img

Љето у Европи опет у “опасности” због короне

spot_img
spot_img

Европске земље поново су почеле да биљеже пораст броја заражених од вируса корона, па многи страхују да ће то некима можда покварити планове за љето.

Ширење подваријанти омикрон соја, подстакло је власти у неким државама да упозоре грађане да буду опрезни, с обзиром на то да је већина корона мјера укинуто.

“Пошто су земље широм Европе укинуле мјере које су раније биле на снази, вирус ће се брже преносити током љета”, каже регионални директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге.

Клуге је рекао да најновије повећање броја заражених има сличан образац као у претходна два љета и да се своди на два фактора – ширења нових варијанти, попут омикрон соја и повећаног броја путовања и окупљања током љета.

Истакао је да треба да будемо забринути због било оваквог повећања броја заражених у Европи и да је ово “снажан подсјетник да још нисмо изашли из шуме”.

“Ова ситуација може да доведе у опасност људе који су у ризику од развијања тежег облика болести, што може да доведе и до пораста хоспитализација и на жалост, смртних исхода. Високи имунитет становништва и мјере за смањење ризика за оболијевање старијих људи кључни су за спречавање даљих смртних случајева током овог љета”, рекао је Клуге.

Први пораст примијећен је у Португалу, гдје је број заражених БА.5 подваријантом омикрона на дневном нивоу близу 30.000. У међувремену, Италија је најавила да ће задржати правило карантина након неколико недјеља расправе због неслагања владе и здравствених стручњака. У овој држави примијећен је и пораст броја хоспитализованих за 60 одсто у року од недјељу дана.

Велика Британија такође пролази кроз трећи велики талас вируса корона, а према подацима који су објављени прошле недјеље, процијењено је да је више од 1,7 милиона људи заражено, што је скок од 43 одсто у односу на претходну недјељу.

Њемачка очекује четврти талас у наредним данима, при чему ће омикронска подваријанта постати доминантна у земљи, сматрају стручњаци.

У међувремену, у Француској се сваког дана у просјеку региструје више од 50.000 новозаражених, а земља је спремна да размотри продужење ковид пропусница за међународна путовања у и из Француске до 31. марта 2023. године.

Клуге је рекао да је најновији пораст броја заражених у Европи потврда да пандемија није готова и да “СЗО наставља да наглашава важност тестирања и надзора како бисмо могли да пратимо вирус, његово ширење и еволуцију”.

Каква је ситуација у најпопуларнијим љетовалиштима?

Према подацима Института за јавно здравље Црне Горе у овој земљи је тренутно активно 1.247 случајева инфекције, што је дупло више него двије недјеље раније. Већина новозаражених је регистрована у Будви, Котору, Тивту и Бару, посебно након што је почела љетња сезона.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић рекао је да ће тренутне мјере остати на снази до даљњег.

Само мјесец дана након што је Грчка укинула готово све рестриктивне мјере против корона вируса, епидемија у овој земљи се опет распламсала, а бројке достижу у просјеку 10 хиљада заражених дневно. Највише их је на Јонским острвима, Криту, јужном Егеју и Атици (Атина).

Подваријанте БА.4 и БА.5 тренутно доминирају у 50 одсто случајева у Грчкој док стручњаци истичу да је најмање двоструко већи број обољелих с обзиром на то да је контрола грађана факултативна и да се епидемијски надзор креће у сивој зони.

Највећи пораст случајева забиљежен је у старосној групи од 18 до 24 године.

У сусједној Бугарској, такође расте број случајева заразе вируса корона.

“Ми се већ налазимо у новом таласу корна вируса, у наредне три до четири недјеље имаћемо скок броја заражених. Очекујемо да ће се током јесени појавити нова варијанта”, каже Ангел Кунчев, главни здравствени инспектор у Бугарској, преноси Балкан инсигхт.

Слична ситуација је и у Турској, посебно откако је почела љетња туристичка сезона. Крајем јуна Турска је дневно биљежила нешто више од 26.000 новозаражених дневно. И поред раста броја инфицираних министар здравља тврди да разлога за бригу нема.

“Лоши дани су иза нас”, изјавио је он недавно.

Слична ситуација је и у Шпанији. У овој земљи је примијећен раст од 35 одсто у односу на претхону недјељу. Власти најављују да им нови налас тек предстоји и многи региони очекују раст броја заражених. У посљедње вријеме порастао је и број хоспитализованих, па је тако у болницама због погоршања ситуације са корона вирусом налази 11.586 пацијената.

Путовања су велики ризик

Научници су још раније утврдили да је путовање велики ризик од ширења корона вируса, посебно оних заразнијих варијанти. Строга су ограничења на границама, тврдне неки стручњаци, имала су добар учинак у спречавању заразе.

Клуге је рекао да без обзира на то која су ограничења на снази у некој земљи, постоје начини на које свако од нас може да се заштити и спријечи ширење вируса.

“Вакцинација и редовно прање руку су добар начин да се заштитите”, рекао је Клуге.

Са друге стране Ван Грухт тврди да затварање и контрола граница може да успори, али не и да обузда ширење вируса.

Он тврди да ће током љета, али и јесени и зиме акценат бити на вакцинацији, тестирању, вентилацији и ношењу маски, умјесто на карантину и забрани путовања.

Клуге предвиђа да ће се до краја године појавити нове варијанте јер су стручњаци већ сада примијетили значајне еволуције међу постојећим варијантама корона вируса.

Да ли нове варијанте изазивају тежу клиничку слику?

Коришћење нових вакцина заснованих на варијанти омикрона БА.1 најављују се на јесен.

Стивен Ван Грухт, шеф Одјељења за вирусне болести на белгијском националном институту за јавно здравље и здравље животиња, рекао је да је љетњи талас у великој мјери вођен појавом нових варијанти у вријеме када више нема социјалних ограничења и када имунитет крда полако јењава, преноси Телеграф.

“Вакцине ће увијек заостајати за најновијим варијантама, јер је еволуција вируса непредвидива и дешава се брже од производње вакцине”, рекао је Ван Гухт.

Он је додао да највећи приоритет у свакој земљи и даље треба да буде обезбјеђивање примарне и допунске дозе ризичним групама грађана.

Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) саопштио је прошле недјеље да на основу ограничених података да “нема доказа да су БА.4 и БА.5 повезани са растом броја заражених у поређењу са циркулишућим варијантама БА.1 и БА.2”.

Али ЕЦДЦ је такође упозорио да вец́и број нових случајева може довести до повећања броја хоспитализација и смртних исхода, преноси агенција Анадолија.

“Дио наших антитијела још увијек може да препозна БА.5, а такође и наш ћелијски имуни одговор (Т ц́елије) највјероватније још увијек могу да нас заштите од тешке упале плућа”, каже Ван Гухт.

Упркос масовним и неконтролисаним таласима инфекције у Јужној Африци и Португалу, број хоспитализација и смртних случајева остао је релативно низак.

“То указује да је већина људи још увијек релативно добро заштићена од тешких болести”, објашњава он.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img