spot_img
spot_img

Криза узела данак у Њемачкој, Бербок: Пријете озбиљне несташице

spot_img
spot_img

У Њемачкој је од априла прошле до јануара ове године због несташица материјала у индустрији и грађевинарству затворено 76.000 радних мјеста.

У Њемачкој је десетине хиљада људи остало без посла због несташица материјала које је узроковала пандемија, а још знатно више је прешло на скраћено радно вријеме, показали су резултати анализе Института за истраживање тржиште рада и послова (ИАБ).

Рат у Украјини може да доведе до сличних посљедица, али ипак у мањој мери, рекао је стручњак ИАБ Енцо Вебер (Enzo Weber).

Према студији, од априла прошле до јануара ове године због несташица материјала у индустрији и грађевинарству затворено је 76.000 радних мјеста. Број запослених на скраћено радно вријеме порастао је за 446.000. Међутим, искуство показује да у пракси скраћено радно вријеме користи мање компанија него што је званично назначено.

“Очигледно је да скраћено радно вријеме служи за прилагођавање несташицама материјала”, пише у студији коју је у четвртак објавио сајт магазина Шпигл.

Рат у Украјини ће имати сличан утицај на тржиште рада, рекао је Енцо Вебер. “Могућа уска грла у снабдијевању материјалима ће углавном бити компензована скраћеним радним временом.”

Међутим, утицај рата је краткорочан, он ће се или завршити или ће привреда да се прилагоди промијењеним условима трговине. Вебер очекује и да ће рат мање да утиче на ланце снабдијевања од пандемије.

Пандемија је глобални феномен који има директан утицај на све земље, док рат у Украјини има непосредан домет у само двије земље. Ипак, рат може додатно да погорша ситуацију с уским грлима.

Бербок: Пријете озбиљне несташице у ланцу снабдијевања

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок упозорила је да ће несташице у ланцу снабдијевања због рата у Украјини, бити озбиљне и да би могле да доведу до нових сукоба у већ рањивим земљама.

Она је нагласила да Њемачка треба да одржава контакт с ауторитарним режимима чак и ако не дијеле њихове вриједности, и да не ћути о питањима од економског и енергетског значаја, преноси агенција Ројтерс.

Бербок, која данас представља нову стратегију националне безбједности, додала је да ће Берлин упоредо развити и нову “кинеску стратегију” узимајући у обзир нестабилност у земљама гдје је Кина улагала у инфраструктуру, као што су афричке државе, наводи Дојче веле.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img