spot_img
spot_img

Кијев нема новац за плате наставника и чиновника без америчке помоћи

spot_img
spot_img

САД и друге западне земље исплаћују плате за 150.000 украјинских службеника и 500.000 наставника и професора, као и за осталу државну потрошњу

Сједињене Америчке Државе издвају новац за куповину оружја украјинској војсци али Американци финансирају и рад кијевске администрације, целокупног државног апарата.

Ако америчка помоћ Украјини буде одложена, државни службеници, наставници, полицајци ове јесени могли би да остану без плата, упозорава „Волстрит џурнал”.

САД плаћају Украјини и рачуне кијевске владе, као и рад целокупног јавног сектора. Очекује се да ће амерички систем финансирања плата Украјинаца и трошкова кијевске владе престати са наредног месеца због изостанка нових готовинских уплата после одлуке Конгреса, упозоравају амерички и украјински званичници.

САД и друге западне земље донатори, у суштини, исплаћују плате за 150.000 украјинских државних службеника и 500.000 наставника, професора и образовног особља, и финансирају другу државну потрошњу, од здравствене заштите до стамбених субвенција, пише „Волстрит џурнал”.

После одлуке Конгреса која не укључује финансирање Украјине, сада званичници у Вашингтону и Кијеву покушавају да схвате како ће очекивана смањења помоћи утицати на способност Украјине да финансира своју администрацију и одржи економију.

Дебата која се распламсала у Вашингтону око економске помоћи Кијеву поделила је Конгрес: неки републиканци инсистирају да америчка средства треба да се троше на подршку сопственој економији САД.

С обзиром на забринутост Конгреса о корупцији у Украјини, остаје нејасно колику ће подршку добити када се прилив помоћи настави.

„Не видим алтернативу. Финансирање из Сједињених Држава је кључно за опстанак Украјине“, рекао је Бил Тејлор, бивши амерички амбасадор у Кијеву, који је сада потпредседник америчког Института за мир који финансира Конгрес.

Председник Бајден је у уторак, 3. октобра, разговарао о питањима у вези са координацијом подршке Украјини са светским шефовима држава, укључујући лидере Британије, Канаде, Италије, Јапана, Пољске и Румуније, француског министра спољних послова и генералног секретара НАТО.

„Председник Бајден је јасно ставио до знања да ни под којим околностима не смемо дозволити да наша подршка Украјини престане. Време није на нашој страни“, рекао је Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img