Kalinjingrad u strahu: Srbi, Hrvati, Rusi i Englezi na istom mjestu

Veliki broj hrvatskih navijača zaputio se na dalek put prema Kalinjingradu, gdje će sutra navijati za reprezentaciju na otvaranju SP protiv Nigerije u 21 čas.

Šta navijače čeka u Kalinjingradu, gradu koji se diči bogatom i zanimljivom istorijom, brojnim zanimljivostima i turističkim atrakcijama, ali ima i svoju tamnu stranu.

- Reklama -

Na Zapadu ga često opisuju kao “pakao droge, kriminala i HIV pozitivnih prostitutki”, a za vrijeme svjetskog prvenstva u njemu će se okupiti navijači Hrvatske, Srbije, Engleske i Švajcarske.

Grad od 460.000 stanovnika je i raj za krijumčare droge, trgovinu ljudima i prostituciju. Procjenjuje se da je u Kalinjingradu najveći postotak oboljelih od AIDS-a u Evropi, te da je stopa kriminala 20 odsto veća nego u bilo kojem drugom dijelu Rusije. Spominje se i podatak od čak 5.000 prostitutki, a pivo i votka tri puta su jeftiniji nego u Moskvi.

A sada u grad dolaze hrvatski, srpski, engleski i švajcarski navijači. Srećom, ne svi u isto vrijeme.

Od trenutka kada su određene grupe, smatra se kako bi domaćini upravo u ovom gradu na obali Baltika mogli imati najviše problema. Hrvatska će u Kalinjingradu igrati prvu utakmicu protiv Nigerije, a u tom gradu će Srbija imati svoj kamp, te će igrati protiv Švajcarske u čijim redovima ima dosta igrača albanskih korijena. Na koncu u grad dolaze i Englezi koji će tamo igrati protiv Belgije. Da “žurka” bude potpuna, biće tu i Španci, te Marokanci koji su izazvali velike nerede u Briselu prilikom proslave plasmana na SP.

Najviše pažnje privlači dolazak Hrvata i Srba. S obzirom da će prve dvije utakmice u gradu igrati Hrvatska i Nigerija, a potom Srbija i Švajcarska, policija je na posebnom oprezu. Srbi, koji su u gotovo bratskim odnosima s huliganima ruskih klubova preko društvenih mreža već najavljuju akciju protiv “omraženih Hrvata i Albanaca”.

“Gdje Srbija bude igrala, osjećaće se kao kod kuće,” poručili su ruski ultrasi.

Pauza između te dvije utakmice je šest dana pa se hrvatski i srpski navijači možda i mimoiđu, no problem je utakmica Srbija – Švajcarska. Mnogi još uvijek pamte “dron” sa zastavom “velike Albanije” iznad stadiona Partizana u Beogradu za vrijeme utakmice Srbija – Albanija, a nakon toga su Srbi prekinuli prijateljsku utakmicu između Kosova i Madagaskara u Parizu.

Domaće navijače ipak, najviše “pali” dolazak Engleza. Mnogi se još uvijek sjećaju njihovog obračuna na ulicama Marseja za vrijeme posljednjeg evropskog prvenstva.

“Spremni smo za dolazak Engleza, biće krvi na ulicama. Svi smo se udružili i čekamo ih, mi ne bježimo,” prijete Rusi.

“Za neke će to biti festival fudbala, za druge će biti festival nasilja”, rekaoo je jedan od navijačkih vođa u BBC-jevom dokumentarnom filmu pod nazivom “Ruska huliganska vojska”, u kojem je glavna tema nadolazeći Mundijal.

“Mislim da je to sve prenaduvano, svi ratuju preko društvenih mreža. Ne vjerujem da će biti nekih većih nereda, možda tek između Engleza i Rusa. Većina hrvatskih navijačkih grupa ionako neće putovati u Rusiju,” kazao je za index.hr jedan od starijih Bad Blue Boysa.

Za huligane zatvor, kazne i deportacija

Ruske vlasti se ozbiljno pripremaju za moguće probleme s huliganima i za njih pripremaju “posebne mjere”. Izazivačima nereda prijete zatvor, velike novčane kazne i deportacija.

Jedan od glavnih aduta Rusa je uvjerenje koje vlada na Zapadu o surovim uslovima u ruskim policijskim stanicama i zatvorima.

Sam Putin kazao je kako će Mundijal u Rusiji biti najbolje organizovan od svih dosad poručivši kako neće birati sredstva pri otklanjanju eventualnih prijetnji.

Vojska je spremna. Razarači, sistem protivvazdušne obrane, sofisticirana oprema protiv dronova, tenkovi, rakete i eskadrile borbenih aviona takođe.

U gradovima domaćinima ograničiće se pomorski i vazdušni saobraćaj prije i za vrijeme održavanja prvenstva, zatvaraće se i saobraćajnice, a biće i pojačane mjere bezbjednosti tokom javnih događaja nevezanih za SP.

Kretanje u zonama stadiona, hotela i baza reprezentacija takođe će biti ograničeno. Otvoren je i centar za saradnju međunarodnih službi bezbjednosti u kojem učestvuje 30 zemalja, što je uobičajena praksa na ovakvim takmičenjima.

Čelnici Kalinjingrada pozvali su svoje sugrađane da pomognu gostima i da se lijepo ponašaju.

“Nemojte nikoga udarati, ako govorite engleski, pomozite turistima, savjetujte ih, razgovarajte s njima”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Jarošuk koga na Zapadu prije svega znaju po izjavama da neće dozvoliti gej paradu u svom gradu.

 

 

 

 

 

 

(index.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime