spot_img
spot_img

Калињинград у страху: Срби, Хрвати, Руси и Енглези на истом мјесту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Велики број хрватских навијача запутио се на далек пут према Калињинграду, гдје ће сутра навијати за репрезентацију на отварању СП против Нигерије у 21 час.

Шта навијаче чека у Калињинграду, граду који се дичи богатом и занимљивом историјом, бројним занимљивостима и туристичким атракцијама, али има и своју тамну страну.

На Западу га често описују као “пакао дроге, криминала и ХИВ позитивних проститутки”, а за вријеме свјетског првенства у њему ће се окупити навијачи Хрватске, Србије, Енглеске и Швајцарске.

Град од 460.000 становника је и рај за кријумчаре дроге, трговину људима и проституцију. Процјењује се да је у Калињинграду највећи постотак обољелих од АИДС-а у Европи, те да је стопа криминала 20 одсто већа него у било којем другом дијелу Русије. Спомиње се и податак од чак 5.000 проститутки, а пиво и вотка три пута су јефтинији него у Москви.

А сада у град долазе хрватски, српски, енглески и швајцарски навијачи. Срећом, не сви у исто вријеме.

Од тренутка када су одређене групе, сматра се како би домаћини управо у овом граду на обали Балтика могли имати највише проблема. Хрватска ће у Калињинграду играти прву утакмицу против Нигерије, а у том граду ће Србија имати свој камп, те ће играти против Швајцарске у чијим редовима има доста играча албанских коријена. На концу у град долазе и Енглези који ће тамо играти против Белгије. Да “журка” буде потпуна, биће ту и Шпанци, те Мароканци који су изазвали велике нереде у Бриселу приликом прославе пласмана на СП.

Највише пажње привлачи долазак Хрвата и Срба. С обзиром да ће прве двије утакмице у граду играти Хрватска и Нигерија, а потом Србија и Швајцарска, полиција је на посебном опрезу. Срби, који су у готово братским односима с хулиганима руских клубова преко друштвених мрежа већ најављују акцију против “омражених Хрвата и Албанаца”.

“Гдје Србија буде играла, осјећаће се као код куће,” поручили су руски ултраси.

Пауза између те двије утакмице је шест дана па се хрватски и српски навијачи можда и мимоиђу, но проблем је утакмица Србија – Швајцарска. Многи још увијек памте “дрон” са заставом “велике Албаније” изнад стадиона Партизана у Београду за вријеме утакмице Србија – Албанија, а након тога су Срби прекинули пријатељску утакмицу између Косова и Мадагаскара у Паризу.

Домаће навијаче ипак, највише “пали” долазак Енглеза. Многи се још увијек сјећају њиховог обрачуна на улицама Марсеја за вријеме посљедњег европског првенства.

“Спремни смо за долазак Енглеза, биће крви на улицама. Сви смо се удружили и чекамо их, ми не бјежимо,” пријете Руси.

“За неке ће то бити фестивал фудбала, за друге ће бити фестивал насиља”, рекаоо је један од навијачких вођа у ББЦ-јевом документарном филму под називом “Руска хулиганска војска”, у којем је главна тема надолазећи Мундијал.

“Мислим да је то све пренадувано, сви ратују преко друштвених мрежа. Не вјерујем да ће бити неких већих нереда, можда тек између Енглеза и Руса. Већина хрватских навијачких група ионако неће путовати у Русију,” казао је за index.hr један од старијих Бад Блуе Боyса.

За хулигане затвор, казне и депортација

Руске власти се озбиљно припремају за могуће проблеме с хулиганима и за њих припремају “посебне мјере”. Изазивачима нереда пријете затвор, велике новчане казне и депортација.

Један од главних адута Руса је увјерење које влада на Западу о суровим условима у руским полицијским станицама и затворима.

Сам Путин казао је како ће Мундијал у Русији бити најбоље организован од свих досад поручивши како неће бирати средства при отклањању евентуалних пријетњи.

Војска је спремна. Разарачи, систем противваздушне обране, софистицирана опрема против дронова, тенкови, ракете и ескадриле борбених авиона такође.

У градовима домаћинима ограничиће се поморски и ваздушни саобраћај прије и за вријеме одржавања првенства, затвараће се и саобраћајнице, а биће и појачане мјере безбједности током јавних догађаја невезаних за СП.

Кретање у зонама стадиона, хотела и база репрезентација такође ће бити ограничено. Отворен је и центар за сарадњу међународних служби безбједности у којем учествује 30 земаља, што је уобичајена пракса на оваквим такмичењима.

Челници Калињинграда позвали су своје суграђане да помогну гостима и да се лијепо понашају.

“Немојте никога ударати, ако говорите енглески, помозите туристима, савјетујте их, разговарајте с њима”, рекао је градоначелник Александар Јарошук кога на Западу прије свега знају по изјавама да неће дозволити геј параду у свом граду.

 

 

 

 

 

 

(index.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img