spot_img
spot_img

Како је Бајден од “најсиромашнијег човјека у Конгресу” постао милионер?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Нови предсједник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден у једном тренутку био је познат као “најсиромашнији човјек у Конгресу”.

Прошле године смо сазнали да Доналд Трамп и његове компаније имају неизмирени дуг који може премашити милијарду долара.

Ово је у потпуној супротности са новим предсједником Сједињених Америчких Држава, Џоом Бајденом, за кога су некада говорили да је “најсиромашнији човјек у Конгресу”. Додуше, Бајден је богат по било чијим мјерилима, али његову нето вриједност и начин на који је то постигао далеко је лакше пронаћи, поготово јер је пореске пријаве објављивао сваке године дуже од једне деценије. Са породичном историјом која се протезала и на богатство и на невоље, Бајден је провео много година као “Џо из средње класе” прије него што је стекао тренутну нето вриједност, пише мјесечник “Мари Клер”, а преноси “Б92”.

Колико данас вриједи Џо Бајден?

Све у свему, Џо тренутно вриједи 9 милиона долара, што је знатно више него раније у његовој каријери. Овај број, који је “Форбс” израчунао за 2019. годину, заснован је на укупном портфељу од 4 милиона долара некретнина (Џо и супруга Џил Бајден посједују два дома у Делаверу), готовини/инвестицијама вриједним 4 милиона долара и савезној пензији вриједној више од милион долара.

Бајденови су објавили пореске пријаве од 2016. до 2018. године, које су показале да су 2017. и 2018. године платили око трећину свог прихода од пореза (3,7 и 1,5 милиона долара), а да су значајан износ донирали у добротворне сврхе (милион и 275.000 долара).

А ако се питате – сматра се да Џоова потпредсједница Камала вреди 6,3 милиона долара.

Како је зарадио свој новац?

Џо Бајден Старији, који је имао дубок утицај на свог сина, потекао је из богате породице – његов отац је водио дивизију америчке нафте. Али Џо Старији кренуо је као предузетник и имао је неколико пословних неуспјеха, остављајући породицу сиромашном према мемоарима његовог сина (у једном тренутку дјеца су чак отишла да остану код баке). Џо Старији је на крају пронашао посао у продаји аутомобила и породица се настанила у Делаверу – гдје је остала до данас – и Џо Млађи је завршио студијски програм престижне академије “Арцхмере” у Клејмонту.

Џо је почео да ради у адвокатској фирми након вјенчања са првом супругом Неилијом, а затим је постао један од најмлађих сенатора који су икада изабрани, са почетном платом од око 42.500 долара годишње (250.000 долара у данашњим размјерама). Пореске обрасце почео је да објављује 1998. године, што је указивало на то да су њих двоје зарађивали од његове сенаторске плате.

Џилин рад на колеџима такође је допринио њиховом кућном буџету – предавала је више од три деценије. У 2009. години Џоова плата сенатора износила је 169.300 долара, потом је његова зарада као потпредсједника предсједника Обаме у просјеку износила око 225.000 долара сваке године.

Колико је Џо Бајден зарадио као потпредсједник?

Када је Џо званично окончао свој мандат потпредсједника, поднио је образац за финансијско објелодањивање. Иако је као потпредсједник годишње зарађивао поменутих 225.000 америчких долара, у наредне двије године, пар је очигледно зарадио више од 15 милиона долара на одржавању различитих говора, књигама (и он и Џил објавили су мемоаре) и вођству “Пенн Биден” центра за дипломатију и глобални ангажман на Универзитету у Пенсилванији.

Заузврат, могли су да дају више донација и отплате једну од својих хипотека – једна је и даље неисплаћена, као и кредитни зајам за једног од њихових синова – и да купе ново имање у Рехобот Бичу.

А колика је предсједничка плата?

Амерички закон наводи да предсједнику Сједињених Држава мора бити исплаћена зарада док је на функцији. Конгрес је 2001. године предсједничку плату подигао са 200.000 на 400.000 и увео дозволу за додатни трошак од 50.000 долара годишње. Предсједник такође прима неопорезиви путни рачун у износу од 100.000 долара и 19.000 за забаву. Предсједничка плата је опорезива, али остали додатни трошкови нису.

Такође можемо очекивати да ћемо видјети како Џил наставља да предаје док служи као прва дама.

“Ако стигнемо до Бијеле куће, наставићу да предајем”, рекла је за ЦБС у августу и додала:

“Важно је и желим да људи цијене наставнике и знају њихов допринос и подигну професију”.

То ће је учинити једином првом дамом која ће имати плаћени посао и првом која ће имати докторат.

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img