spot_img
spot_img

Изгласано ограничење цијене руске нафте

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Министри финансија и гувернери централних банака земаља чланица Г7 једногласно су данас на виртуелном самиту донијели одлуку о увођењу ограничења цијене руске нафте, саопштио је на конференцији за новинаре јапански министар финансија Шуничи Сузуки.

Сузуки је рекао да је одлука донијета с циљем да се “ограниче приходи Русије од енергената”, преноси Танјуг.

У заједничком саопштењу се наводи и да се, ако буде потребно, могу размотрити додатне мјере како би се осигурала ефективност горње границе цијене нафте из Русије и да цијена може да буде ревидирана.

Додаје се да ће Г7 развити циљане механизме, заједно са рестриктивним мјерама, како би се обезбиједило да најугроженије и погођене земље задрже приступ енергетским тржиштима, укључујући руско.

Министри финансија Г7 позвали су све земље произвођаче нафте да повећају њену производњу како би смањиле волатилност нестабилност на енергетским тржиштима и поздравили недавну одлуку ОПЕК-а да повећа производњу у условима отежаног снабдијевања.

Учесници самита донијели су и одлуку да забране осигурање бродова и пружање финансијских услуга превозницима руске нафте по цијенама изнад утврђеног прага.

Они су поново потврдили план за забрану поморских услуга за нафту и нафтне производе из Русије осим ако се не купују по ограниченој цијени.

Лидери земаља Г7 су на самиту 26-28. јуна потврдили намјеру да смање зависност од енергената из Русије и условно се договорили да почну да ограничавају цијене за нафту и гас из Русије.

Почетком јула било је приједлога да се лимит постави на половину садашње цијене.

 

 

 

 

(танјуг)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img