spot_img
spot_img

Игра живаца: Европа одбија плаћати гас у рубљама, Путин не жели евре

spot_img
spot_img

Њемачка, Француска и друге европске земље одбиле су руски захтјев да се од првог априла гас плаћа у рубљама. Владимир Путин је у телевизијском обраћању изјавио како ће захтијевати да се гас плаћа у рубљама иначе ће прекинути уговоре о снадбијевању.

Говорећи током прес конференције, њемачки министар економије Роберт Хабек рекао је да још увијек није видио потписани декрет Владимира Путина који наређује плаћање у рубљама, додајући да је Њемачка спремна за све сценарије укључујући и тотални прекид руске опскрбе гасом.

Истакао је како би такав потез представљао неприхватљиво кршење уговора и покушај уцјењивања.

Француски министар финансија, Бруно Ле Маире је рекао да и Француска одбија руски захтјев.

Њемачки канцелар Олаф Шолц је током пресс конференције коју је одржао са аустријским канцеларом Карл Нехамером био категоричан да ће Њемачка гас плаћати у еврима.

“Погледали смо уговоре о достави гаса и других производа. Државе су се сложиле да ће плаћање бити у еврима, понекад у доларима али углавном у еврима. У разговору са руским предсједником био сам јасан да ће остати тако”, изјавио је Шолц.

Сличну поруку послао је и Нехамер.

“Ужасан је осјећај бити овисан о руском гасу у овом тренутку”, проучио је аустријски канцелар.

Гласноговорник британског премијера Бориса Џонсона пренио је став британске владе да Велика Британија неће гас плаћати у рубљама. Додао је да прате какав ће утицај на европско тржиште имати руски захтјев.

Путин је изјавио како Русија ништа не добија бесплатно и да се неће понашати као хуманитарна организација те да ће у случају да Запад одбије плаћање у рубљама прекинути уговоре.

Руска државна новинска агенција ТАСС је објавила да је Газпромбанк ауторизована да отвори посебне рачуне у рубљама за купце гаса из “непријатељских држава”, ова банка ће и вршити конверзију валута у рубље за куповину гаса на Московској берзи.

Гас је најјаче оружје које Путин посједује у своме економском рату са Западом након увођења санкција. Престанак испоруке гаса би представљао крајњу ескалацију. Европске земље покушавају да руски гас замјене набавком од других великих произвођача и усмјеравањем танкера који носе укапљени гас ка Европи.

Са Сједињеним Америчким Државама је склопљен уговор којим је омогућено да се Европи продају додатне количине укапљеног гаса, једнако 10 посто количине која се увози из Русије.

Њемачка је са Катаром потписала дугорочне уговоре о снадбјевању укапљеним гасом. Катар планира да до 2025. удвостручи своју производњу гаса.

Са друге стране ни Русији није у интересу да изгуби европско тржиште. Далеко највећи купац руског гаса су европске земље, док је могућност продаје другим купцима ограничена и недостатком одговарајуће инфраструктуре.

Званични Кијев је у неколико наврата позивао Европу да престане куповати гас и нафту из Русије и тако директно финансирати руску инвазију на Украјину.

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img