spot_img
spot_img

Herš: Bajden je naredio uništenje „Sjevernog toka”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Bar će na videlo izaći dvojaki standardi Ujedinjenih nacija. Ovim rečima je Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova, opisao budući ishod debate u Savetu bezbednosti povodom predloga Moskve da generalni sekretar UN Antonio Guteres pokrene „otvorenu i transparentnu istragu” o sabotaži gasovoda „Severni tok” i „Severni tok 2” prošlog septembra.

Prema prethodnim najavama ruskog izaslanstva u UN, nakon bombastičnog bloga čuvenog američkog novinara Simora Herša, takav predlog rezolucije UN biće iznet na glasanje u SB UN do kraja marta.

„Rusija je pokrenula ’prećutnu’ proceduru usvajanja predložene rezolucije. Pojedine zapadne članice Saveta bezbednosti su je prekršile, ističući neslaganje s osnivanjem međunarodne istražne komisije. Međutim, Kina podržava takav ruski predlog. Pored toga, i pojedine nestalne članice SB UN već su tim povodom istakle legitimne predloge i preporuke”, otkrio je Vang na redovnoj konferenciji za štampu u Pekingu.

Kina je istovremeno upozorila zapadne članice SB UN da se ovog puta svakako okanu svojih „sebičnih geopolitičkih interesa”.

Peking se nada da će zapadne članice SB UN, „imajući na umu svoju odgovornost prema istini, napustiti sebične geopolitičke interese, verodostojno ispuniti svoju dužnost i odgovornost kao članovi SB UN, konstruktivno učestvujući u pregovorima o nacrtu i raditi na ranom konsenzusu o rezoluciji, istakao je Vang.

U međuvremenu, Moskva je upozorila Kopenhagen da diverzija na dva rusko-zapadnoevropska gasovoda neće proći „kao mnogi drugi slučajevi koji su (voljom Zapada) gurnuti pod tepih”.

„Dansko odbijanje da se Rusija uključi u istragu oko sabotaže „Severnog toka” pravi od istrage Kopenhagena „lakrdiju i prevaru koja nije prošla”, ocenila je Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zvanični Kopenhagen izgleda da od početka nije bio zainteresovan da Rusija kao vlasnik gasovoda učestvuje u otkrivanju toga šta se desilo, poručila je Zaharova.

Dansku izgleda ipak golica nedavno otkriće saradnika „Gasproma” da neka „antena” pluta na oko 30 kilometara od mesta eksplozija, tačnije u blizni jedinog cevovoda sistema „Severni tok” koji nije oštećen prošlog septembra.

Tim povodom, Kraljevska mornarica Danske potvrdila je listu „Berlingske” da je u blizinu ostrva Bornholm i lokacije sabotaže poslala patrolni brod tipa „flivefisken”, koji inače koriste vojni ronioci, kao i još dva vojna plovila. Danska vojna mornarica je pritom odbila da pojasni novu misiju vojnih ronilaca u toj oblasti.

U međuvremenu, u Kini ne odustaju od rasvetljavanja sabotaže „Severnog toka” i pritom stiču uticajne sagovornike sa Zapada. Naime, legendarni američki istraživački novinar Simor Herš, koji je u februaru u svom blogu optužio Vašington i CIA za baltičku diverziju sistema gasovoda „Severni tok”, dao je ove sedmice ekskluzivni intervju Kineskoj televiziji CGTN.

Nakon što je sedmicama odbijao da komentariše lavinu spekulacija u zapadnim medijima o mogućim počiniocima, Herš je u izjavi za kinesku televiziju ocenio da je reč o specijalnoj operaciji stručnjaka za propagandu i dezinformacije CIA, kako bi se zaštitili pravi naručioci sabotaže. Herš sada pred Kinezima tvrdi da je američki predsednik Džozef Bajden lično naredio destrukciju „Severnog toka”. I ne samo to, ovaj veteran američkog novinarstva i dobitnik Pulicerove nagrade procenjuje da Bela kuća u saradnji s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom radi na medijskom pokušaju „zataškavanja poručioca te operacije”.

Inače, Herš je ovih dana prvi put kineskoj CGTN otkrio identitet jednog od svojih do sada neidentifikovanih sagovornika tokom pisanja bloga koji se odnosi na gasovod. Herš je, naime, u vreme sakupljanja podataka za blog „Kako je Amerika skinula gasovod ’Severni tok’”, kineskom reporteru Liju Huu otkrio da je stupio u kontakt s Teodorom Postolom, bivšim savetnikom Pentagona, a danas profesorom emeritusom nauke, tehnologije i međunarodne bezbednosti na čuvenom Masačusets institutu za tehnologiju (MIT).

 

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img