spot_img
spot_img

Европа разматра нову стратегију према ковиду

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Кад је проглашена пандемија вируса корона, Шпанцима је наређено да остану код куће више од три мјесеца. Седмциама нису смјели изаћи из домова, чак ни због рекреације. Дјеци је забрањен приступ игралиштима, а привреда је практично стала.

Но службеници су драконским мјерама приписали заслуге за спречавање потпуног колапса здравственог система. Животи су спашени, тврдило се тада. Данас, готово двије године касније, Шпанија се припрема усвојити другачији приступ ковиду 19.

Идеја је напуштање кризног начина функционисања

Уз једну од највећих европских стопа вакцинације и економију која је највише погођена пандемијом, шпанска влада поставља темеље за третирање сљедећег пораста заразе не више као ванредну ситуацију, већ као болест која ће се задржати у популацији. Слични кораци разматрају се у сусједном Португалу и Великој Британији, која од сљедеће седмице укида већину рестрикција, преноси АП.

Идеја је прећи с кризног начина функционисања на контролни начин, приступајући вирусу на исти начин на који се земље носе с грипом или оспицама. То значи прихватање да ће доћи до инфекција и пружање додатне бриге за ризичне особе и пацијенте с компликацијама.

Шпански премијер лијевог центра Педро Санчез жели да Европска унија размотри сличне промјене сада када је налет омикрон варијанте показао да болест постаје мање смртоносна.

“Оно што желимо рећи је да ћемо у сљедећих неколико мјесеци и година морати размишљати, без оклијевања и према ономе што нам наукат говори, како управљати пандемијом с различитим параметрима”, рекао је Санчез у понедјељак.

Санчез је рекао да се промјене не би требале догодити прије него што талас омикрона заврши, али власти сада морају почети обликовати свијет након пандемије: “Извршавамо своју домаћу задаћу, предвиђамо сценарије.”

СЗО: Прерано је за размишљање о томе

Свјетска здравствена организација поручује да је прерано размишљати о било каквом тренутном помаку. Организација нема јасно дефинисане критерије за означавање ковида 19 ендемском болешћу, али су њени стручњаци раније рекли да ће се то догодити када вирус буде предвидљивији и не буде трајних епидемија.

“То је донекле субјективна процјена јер се не ради само о броју заражених. Ријеч је о озбиљности и посљедицама”, рекао је д. Мишел Рајан, шеф СЗО за хитне ситуације.

Фауци: Ковид се не може сматрати ендемским све док ремети друштво

Говорећи на панелу Свјетског економског форума у понедјељак, др Антони Фаучи, главни амерички епидемиолог, рекао је да се ковид 19 не може сматрати ендемским док не падне на ниво на којој не ремети друштво.

Европски центар за контролу и превенцију болести савјетовао је земљама да пређу на рутинско поступање с ковидом 19 након што акутна фаза пандемије заврши. Агенција је у саопштењу написала да ће и више држава Европске уније уз Шпанију усвојити дугорочнији и одрживији приступ контроли заразе.

“Смрти од ковида биће неизбјежне, морамо се помирити с тим”

Нешто више од 80 одсто становништва Шпаније примило је двије дозе вакцине, а власти су усредоточене на јачање имунитета одраслих бустер дозама. Имунитет стечен вакцином, заједно с раширеном инфекцијом, нуди прилику да се напори за превенцију, тестирање и праћење болести концентришу на умјерено до високоризичне групе, сматра доктор Салвадор Транше, вођа Шпанског друштва породице и јавне медицине, који предводи иницијативу за новим ендемским одговором.

“Ковид 19 мора се лијечити као и остале болести”, рекао је Транше за АП, додајући да би “нормализована” пажња здравствених радника помогла у смањењу кашњења у лијечењу проблема који нису повезани с вирусом корона.

“Јавност се такође треба помирити с идејом да ће неки смртни случајеви од ковида 19 бити неизбјежни. Не можемо у шестом таласу учинити оно што смо радили у првом, модел се мора промијенити ако желимо постићи другачије резултате”, рекао је Транше.

Шпанско министарство здравља сматра да је прерано дијелити нацрте које су израдили његови стручњаци и савјетници, али потврђује како је један од приједлога да се слиједи постојећи модел “стражарског надзора”, који се тренутно користи у ЕУ за праћење грипе. Шпански медији су ову стратегију назвали “грипизацијом” ковида 19 иако службеници кажу да ће се системи праћења грипе морати значајно прилагодити вирусу корона.

Ко то себи може приуштити? Само богатије земље

Засад је расправа о преласку на ендемски приступ ограничена на богате нације које себи могу приуштити да говоре о најгорем дијелу пандемије у прошлом времену. Њиховом приступу вакцинама и робусним системима јавног здравља завиди свијет у развоју. Такође није јасно како ће ендемска стратегија коегзистирати с приступом “нултог ковида” који су усвојиле Кина и друге азијске земље и како би то утицало на међународна путовања.

Многе земље које су преплављене рекордним бројем случајева омикрона већ одустају од масовног тестирања и скраћују вријеме карантина, посебно за раднике који не показују ништа више од симптома прехладе. Од почетка године настава у шпанским школама престаје само ако дође до већих епидемија, а не с првим пријављеним случајем као некада.

Предсједник Португала: Прешли смо у ендемску фазу

У Португалу, који има једну од највећих свјетских стопа вакцинисаних, предсједник Марчело Ребело де Соуса изјавио је у новогодишњем говору да је земља прешла у ендемску фазу. Но расправа о специфичним мјерама је замрла јер се ширење ускоро убрзало на рекордне разине. У уторак је Португал извијестио о готово 44.000 нових случајева у 24 сата. Међутим, пријем у болнице и смртни случајеви у вакцинисаном свијету пропорционално су много нижи него у претходним таласима.

У Великој Британији ношење маски на јавним мјестима и ковид потврде биће укинути 26. јануара, објавио је јуче премијер Борис Џонсон, рекавши да је посљедњи талас достигао врхунац на националном нивоу.

Захтјев да се заражене особе изолују пуних пет дана остаје на снази, али Џонсон је рекао да ће настојати укинути и то у сљедећим седмицама ако се подаци о вирусу наставе побољшавати. Службена статистика сматра да 95 одсто британске популације има антитијела против ковида 19, било због досадашње инфекције било због вакцинисања.

“Како ковид постаје ендемски, мораћемо замијенити законске захтјеве савјетима и смјерницама, позивајући људе с вирусом да буду опрезни и обзирни према другима”, рекао је Џонсон.

Слабије вакцинисане земље одбацују идеју

За неке друге европске владе идеја о нормализацији ковида 19 у супротности је с њиховим настојањима да подстанку вакцинацију међу невољним групама. У Њемачкој, гдје је мање од 73 одсто становништва примило двије дозе вакцине, а стопа заразе готово свакодневно биљежи нове рекорде, поређења са Шпанијом или било којом другом земљом се одбацују.

“Још увијек имамо превише невакцинисаних, посебно међу нашим старијим грађанима”, рекао је у понедјељак портпарол њемачког Министарства здравља Андреас Дефнер.

Италија проширује обавезу вакцинације на све грађане старије од 50 година и изриче казне до 1.500 евра за невакцинисане особе које се појаве на послу. Талијани такође морају бити потпуно вакцинисани за приступ јавном превозу, авионима, теретанама, хотелима и сајмовима, закључује АП.

 

 

 

(index.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img