spot_img
spot_img

“Дара из Јасеновца” није ушла у ужи избор за Оскара

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Америчка академија филмске умјетности и науке није уврстила филм редитеља Предрага Антонијевића “Дара из Јасеновца” на ужу листу од 15 филмова који су у трци за 93. награду Оскар у категорији за најбољи међународни филм.

Међу 15 кандидата је остао филм “Кво вадис, Аида?” Јасмиле Жбанић из БиХ, “Драги другови!” (2020) руског режисера Андреја Кончаловског, као и остврења из Чилеа, Данске, Чешке, Француске, Гватенале, Хонг Конга, Ирана, Обале Слоноваче, Мексика, Норвешке, Румуније, Тајвана и Туниса.

“Драги другови!” је црно-бијела драма Андреја Кончаловског, која описује гушење мирних демонстрација у руском граду Новочеркаск 1962. године. Филм је раније награђен Специјалном наградом жирија на Филмском фестивалу у Венецији, а освојио је још неке међународне награде.

Остварење “Гунда” (2020) руског режисера Виктора Косаковског за најбољи документарни филм.

Филм “Гунда” је америчко-норвешки документарац који ће се такмичити у категорији документарних филмова. Ради се о црно-бијелом дигиталном дјелу без музике, нарације и текста на екрану.

Америчко-норвешки документарац руског режисера прати свакодневни живот свиње Гунда и њених прасића, као и кокошака и крава. Критичар “Њујорк тајмса” Манола Даргис описала је документарац као “узвишено лијеп и дубоко дирљив”, јавио је ТАСС.

Номинације за “Оскара” биће саопштене 15. марта, а побједници ће бити проглашени 25. априла на церемонији која ће се одржати у Лос Анђелесу.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img