spot_img
spot_img

Da li CIA vodi kampanju kako bi diskreditovala Orbana

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

CIA vodi kampanju kako bi diskreditovala vladu Viktora Orbana i izazvala nestabilnost u Mađarskoj, rekao je lider kluba mladih republikanaca u saveznoj državi Njujork Gavin Vaks.

On je u intervjuu za list “Mađar nemzet” rekao da je “vrlo moguće” da američki zvaničnici, poput ambasadora u Budimpešti Dejvida Presmana i šefice Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) Samante Pauer rade na tome da se i u Mađarskoj desi “ukrajinski scenario”, aludirajući na promenu vlasti u Kijevu iz 2014. godine.

„To je definitivno nešto što bi mnogi od njih voleli da vide, i za šta mnogi u Stejt departmentu, USAID-u i američkoj ambasadi žele da stvore uslove”, rekao je Vaks.

On je dodao i da je u pitanju poznat scenario, ali da se on sada sprovodi u zemlji koja je američki saveznik.

„Angažman CIA u takvim situacijama je poznat scenario. Ali oni se sada mešaju u unutrašnja pitanja države koja je NATO saveznik SAD – to je veoma pogrešno. Oni se ne ponašaju kao diplomate već ideološki, kao aktivisti, zato što ne smatraju Mađarsku saveznikom u ideološkom smislu”, rekao je Vaks.

Taj američki političar je rekao i da je “granica između nevladinih organizacija i Stejt departmenta veoma zamagljena”, kao i da oni pokušavaju da deo američkih diplomata promoviše svoju agendu, prenosi RT Bslkan.

„To će biti veliki test za Orbanovu vladu, ali pozivan znak je to što oni u Mađarskoj nisu našli plodno tlo za svoje levičarske ideje”, rekao je on.

Vaks je rekao da je, kada je u pitanju sukob u Ukrajini, Mađarska zauzela pragmatičku poziciju i stavila sopstvene interese ispred interesa globalista u Briselu, Londonu i Vašingtonu.

„Smatram da će se, kako vreme bude proticalo, mađarska pozicija u korist mira i pregovora pokazati kao opravdana. Bajdenov odlazak u Kijev je bio potpuno neprimeren dok se u Ohaju dešava ozbiljna ekološka katastrofa. Naravno, u pitanju je deo države koji je glasao za Trampa”, rekao je mladi republikanski političar.

On je dodao i da je jasno da neki ljudi u Americi, uključujući i članove Bajdenove porodice, imaju ozbiljne ekonomske interese u Ukrajini, koja je jedna od najkorumpiranijih država u Evropi. Vojna industrija je takođe “rat protiv terorizma zamenila ratom protiv Rusije”, smatra on.

Vaks je rekao i da Mađarska predstavlja model desničarskog populizma koji bi Republikanska partija u SAD trebalo da prati kako bi se rešili problemi poput sa kojima se Zapad suočava, poput “masovnih migracija, otvorenih granica, globalizacije kulture, napada na judeo-hrišćanske vrednosti i transrodne ideologije”.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img