spot_img
spot_img

Bijela kuća dodijelila međunarodnu nagradu za najhrabriju ženu – muškarcu

spot_img
spot_img

U čast Međunarodnog dana žena kancelarija državnog sekretara Sjedinjenih Država nagradila je za hrabrost (IWOC) u 2023. godini “11 izuzetnih žena iz celog sveta koje rade na izgradnji svetlije budućnosti za sve”, kako je saopštio Stejt department uoči dodele priznanja, ali je jedna od izuzetnih dama zapravo muškarac.

U pitanju je Alba Rueda, rođen u Argentini kao muškarac, no sada se predstavlja kao žena. Dakle, po mišljenju prve dame SAD Džil Bajden i državnog sekretara Entonija Blinkena, domaćina ceremonije koja je po nalogu predsednika Džozefa Bajdena održana u Beloj kući budući da je “želeo da priče o ovim neverovatnim ženama iznese na najveću scenu”, osoba koja kako god da se predstavlja i dalje ima XY hromozome je – žena.

Komentarišući odluku da se Ruedi dodeli pomenuta nagrada guvernerka Arkanzasa Sara Hakabi Sanders napisala je na Tviteru da je “Međunarodni dan žena dobra prilika da se podsetimo da demokrate čak ne znaju ni ko je žena”.

Rueda je među laureatima očigledno zbog “političke korektnosti”.

Inače, Alba Rueda je specijalni izaslanik Argentine za seksualnu orijentaciju i rodni identitet u tamošnjem Ministarstvu spoljnih poslova, međunarodne trgovine i bogosluženja, a bio je i prvi/a argentinski podsekretar(ka) za politiku različitosti u novoformiranom Ministarstvu za žene, rod i raznolikost. Takođe, pokretačka snaga argentinskog zakona o kvoti transrodnih osoba u javnom sektoru.

Pomenuta međunarodna nagrada dodeljena je 17. put a “odaje priznanje ženama iz celog sveta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zalaganju za mir, pravdu, ljudska prava, rodnu jednakost i jednakost, te osnaživanje žena i devojčica, u njihovoj raznolikosti, često uz veliki lični rizik i žrtvu”.

 

 

 

(rt.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img