Amerika u haosu

U najmanje 25 američkih gradova uveden je policijski čas, a rezervna vojska Nacionalna garda raspoređena je u desetak saveznih država dok širom SAD i dalje bukte nasilni protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prošlog ponedeljka u Mineapolisu.

U subotu je jedna osoba stradala od vatrenog oružja na protestu u Indijanapolisu, a jedna dan ranije u Detroitu.

Policija je ispaljivala gumene metke s male udaljenosti, a jedan od najbrutalnijih okršaja bio je u Mineapolisu. Nezavisna američka foto-reporterka Linda Tirado požalila se da je zbog gumenog metka trajno izgubila vid na levom oku.

U tom gradu je gumenim mecima pogođena i dvočlana novinarska ekipa Rojtersa. Kamerman Hulio Cezar Čavez rekao je da je policajac koga je snimao ciljao direktno u njega. Snimljeno je kako mu lekar sanira duboku posekotinu ispod levog oka. Agencija Rojters napominje da su novinari i snimatelji imali jasne medijske oznake.

Loše je prošla i televizijska ekipa u Lujvilu, na koju je policajac preksinoć ispalio patron suzavca, što se vidi na objavljenom snimku. Demonstranti su napali i jurili novinara Foks njuza koji je izveštavao o skupu ispred Bele kuće. TV novinar u gradu Kolumbija u državi Južna Karolina povređen je nakon što je na njega bačen kamen, a fotograf lokalne televizije u Pitsburgu požalio se da su ga pretukli demonstranti, preneo je Tanjug.

Od Istočne do Zapadne obale nema mira nakon ubistva četrdesetšestogodišnjeg Flojda, kome je beli policajac klečao na vratu tokom hapšenja, čak i nakon što su njegove kolege ustanovile da je preminuo. I u subotu u noć, pa sve do jutarnjih sati od Njujorka do Los Anđelesa goreli su policijski automobili, bilo je sukoba snaga reda i demonstranata i povrede na obe strane.

U Njujorku je usred Menhetna gorelo policijsko vozilo, u Los Anđelesu je zapaljena policijska stanica u tržnom centru, dok su prodavnice opljačkane. U Nešvilu je zapaljena istorijski važna zgrada suda, nakon čega je proglašeno vanredno stanje. Policija je koristila gumene metke u tom i još nekoliko gradova, prenosi „Gardijan”.

Utisak izveštača je da su mere policije u sprovođenju policijskog časa bile mnogo brutalnije nego prethodne večeri. Od četvrtka do subote policija je privela 1.400 osoba u 17 gradova, pokazuje presek agencije AP. Više od trećine hapšenja dogodilo se u Los Anđelesu u petak.

Posebne mere na snazi su u Los Anđelesu, Denveru, Majamiju, Atlanti, Mineapolisu, Sinsinatiju, Filadelfiji, Sijetlu i drugim gradovima. Pentagon je saopštio da su vojne jedinice spremne da budu raspoređene za četiri sata, ako to zatraži guverner Minesote, da bi podržale Nacionalnu gardu i policiju.

U Minesoti je mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put od Drugog svetskog rata. Policajac Derek Čouvin priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata, a još trojica policajaca su otpuštena. Vlasti u tom gradu saopštile su da su uspele da zaustave nasilne proteste u kojima su uništeni delovi grada.

U prestonicu Vašingtonu takođe je upućena Nacionalna garda pošto su se stotine demonstranata okupile na nacionalnom molu druge večeri protesta. Tokom noći zapaljena je zgrada u centru Vašingtona u neposrednoj blizini istorijskog hotela „Hej Adams”.

Ranije tokom dana u subotu demonstranti su se okupili ispred Sekretarijata za pravosuđe, a zatim su krenule ka zgradi američkog Kongresa, uzvikujući „Životi crnaca su važni” i „Ne mogu da dišem”, reči koje je Flojd izgovorio pred kraj.

Mnogi su se na kraju okupili ispred Bele kuće, gde ih je sačekala policija s oklopima, a na demonstrante je ispaljen i suzavac. Neki učesnici protesta su povremeno gurali bezbednosne barijere.

Predsednik Tramp je pozdravio raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde u Mineapolisu i poručio da se policiji u Njujorku mora dozvoliti da radi svoj posao. Uprkos tome što je američki predsednik Donald Tramp pokušao da pošalje pomirljive tonove rekavši da je Flojdova smrt ispunila Amerikance užasom, besom i žalošću, mnogi su osudili njegovo reagovanje i suočavanje s novonastalom krizom.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da su „radikali i agitatori”, koji nisu iz Minesote, oteli proteste i da zloupotrebljavaju situaciju da bi realizovali „sopstvenu i nasilnu agendu”. Za nemire je takođe optužio političku levicu.

U Majamiju, na Floridi, mirni protesti prerasli su u nasilje, nakon što su neki demonstranti zapalili policijska vozila. Prema izjavama očevidaca, policajci su ispalili suzavac i vatromet da bi rasterali okupljene.

U Čikagu je u subotu oštećeno nekoliko policijskih vozila, dok je najmanje jedno zapaljeno. Policija je palicama udarila više učesnika protesta. Vlasti u Filadelfiji saopštile su da su mirni protesti kasnije prerasli u nasilje, a da je najmanje 13 policajaca povređeno i da je bilo više požara i pljačkanja radnji u centru grada.

U Talsi, u Oklahomi, poprištu masakra Afroamerikanaca 1921. godine, kada je ubijeno i do 300 ljudi, demonstranti su blokirali raskrsnice i uzvikivali ime Terensa Kračera, Afroamerikanca kojeg je ubio policajac 2016. godine. Avgusta 2014. godine u Fergusonu je u sukobu s policijom ubijen osamnaestogodišnji Afroamerikanac Majkl Braun, što je izazvalo masovne proteste.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime